Moat ba om psykiatrisk hjelp

Oppsiktsvekkende lydopptak lekket i dag. Nå spekuleres det om drapene kunne vært unngått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Raoul Moat (37) ba om psykiatrisk hjelp bare måneder før han dro på drapstokt, ifølge lydopptak mellom 37-åringen og sosialarbeidere. Det fikk han ikke.

37-årige Raoul Moat ble 2. juli løslatt fra fengsel i England, etter å ha sonet en voldsdom. Dagen etter oppsøkte han ekskjæresten Samantha Stobbart og skjøt henne gjennom et vindu. Hun ble truffet i magen. Stobbarts nye kjæreste forsøkte å flykte, men ble skutt og drept 50 meter fra huset. Moats skjøt også en politimann i ansiktet.  

- Jeg vil ha en psykolog Etter å ha vært på rømmen i syv døgn ble han omringet av politiet ved en elv i byen Rothbury. Etter mange timer med forsøk på forhandlinger, valgte han til slutt å ta sitt eget liv.

Nå spekuleres det i Storbritannia om hele skytedramaet kunne vært unngått, på grunn av det nylig lekkede lydopptaket.

- Jeg vil gjerne ha en psykiater eller psykolog som kunne ta seg en prat med meg regelmessig for å se om jeg har et problem jeg ikke har merket, sier han på opptaket som skal stamme fra august 2009.

- Emosjonelt ustabil - Det er lett for meg å si at jeg ikke gjør noe galt, men jeg vil gjerne ha profesjonell hjelp, ikke noe gjør-det-selv-greie. Jeg vil ha en som sier «Se, på dette området kan du forbedre deg. Dette er et problem.»

Moat beskriver seg selv som emosjonelt ustabil og ber gjentatte ganger om hjelp på opptaket, som den britiske TV-kanalen ITV News har fått tilgang til.

- Det er et rop om hjelp, sier Moats onkel, Carlie Alexander til ITV News.

- Han har helt klart tenkt gjennom hele prosessen om hvordan han skulle få tatt hånd om problemet, sier broren Angus Moat.

Han sier videre at familien er i sorg over det broren har gjort.

Offentlig sympati for Moat I etterkant av skytedramaet har det dukket opp en sympatibølge for Moat. Folk har lagt ned blomster på stedet han tok sitt eget liv, og det har blitt opprettet en støttegruppe for ham på Facebook kalt «R.I.P RAOUL MOAT YOU LEGEND!». Over 38 000 personer er nå med i gruppa, og Facebook har nektet å slette den.

Gruppa har blitt tatt opp på toppolitisk nivå i Storbritannia, der medlemmer av parlamentet har bedt statsminister David Cameron om å ta kontakt med Facebook for å få gruppa fjernet.

Statsministeren gikk i går ut og sa han fordømte den offentlige sympatien og kalte Moat en «ufølsom drapsmann».

Han sa videre at han ikke kunne forstå bølgen av offentlig sympati for ham, og at sympatien bør rettes mot Moats ofre.

DESPERAT: Familien mener lydopptaket helt klart er et rop om hjelp. Nå spekuleres det om det om drapene kunne vært unngått.  Foto: Politiet
DESPERAT: Familien mener lydopptaket helt klart er et rop om hjelp. Nå spekuleres det om det om drapene kunne vært unngått. Foto: Politiet Vis mer