Mobbe-alarm: - Eksplosjon

Aldri før har Statsforvalteren i Oslo og Viken fått flere meldinger fra barn som klager på mobbing eller dårlig skolemiljø.

EKSPLOSIV ØKNING: - De fleste av sakene er alvorlige, sier seksjonssjef Kjersti Botnan Larsen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken. Foto: Bjørn Langsem
EKSPLOSIV ØKNING: - De fleste av sakene er alvorlige, sier seksjonssjef Kjersti Botnan Larsen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

I dag legges forslag til ny opplæringslov fram. For snart seks år siden ble nulltoleranse mot mobbing lovfestet, da opplæringsloven ble revidert i 2017. Likevel har mobbingen økt kraftig, viser tallene fra årets elevundersøkelse.

Nå slår Statsforvalteren i Oslo og Viken alarm om et rekordhøyt antall barn som varsler om dårlig skolemiljø.

- Det er en eksplosjon av meldinger, sier seksjonssjef Kjersti Botnan Larsen i barnehage- og utdanningsavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.

- Redde

Statsforvalteren behandler meldinger fra barn og foreldre som opplever at skolen ikke har oppfylt deres rett til et trygt og godt skolemiljø, og det inkluderer mer enn rene mobbesaker.

- Vi ser at det dreier seg om mange barn, og at de fleste av sakene er alvorlige. Det er komplekse saker, med barn som ikke har det trygt og godt på skolen av ulike grunner. Det kan for eksempel være mobbing, utestengning, dårlig klassemiljø eller utrygghet, sier Larsen til Dagbladet.

STOR PÅGANG: Seksjonssjef Kjersti Botnan Larsen og hennes team hos barnehage- og utdanningsavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken har aldri før fått flere meldinger fra fortvilte barn. Foto: Bjørn Langsem
STOR PÅGANG: Seksjonssjef Kjersti Botnan Larsen og hennes team hos barnehage- og utdanningsavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken har aldri før fått flere meldinger fra fortvilte barn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På under tre måneder i år har 282 barn i Oslo og Viken meldt skolemiljøsaker til Statsforvalteren. Til sammenlikning fikk de inn 570 meldinger i hele fjor, noe som da var rekordhøyt.

Fortsetter trenden fra de første månedene i 2023, vil Statsforvalteren i Oslo og Viken få dobbelt så mange meldinger i år som i fjor.

Konsekvensene for barna som opplever et utrygt skolemiljø, kan være alvorlige:

- Vi ser mange barn som sliter med å bearbeide det de har opplevd, som er redde for å gå på skolen, og barn som ikke er en del av fellesskapet, sier Larsen.

Hun varsler også om en ny trend: At stadig flere barn ikke kommer på skolen.

- Svært bekymret

- Vi er svært bekymret over utviklingen av skolefravær, og ser at mange elever vegrer seg for å gå på skolen, for eksempel på grunn av mobbing eller andre krenkelser. Her ser vi både de barna som ikke er på skolen i det hele tatt, og de som er der litt, sier Larsen og legger til:

- Da får de plutselig ikke oppfylt retten til utdanning, og det får store konsekvenser på sikt, både psykososialt og faglig.

Larsen sier det ikke er et entydig svar på hvorfor så mange flere barn melder skolemiljøsak til Statsforvalteren. Økningen kan ses i sammenheng med økningen i mobbetallene i elevundersøkelsen, ettervirkninger etter pandemien eller at flere kjenner ordningen, mener hun.

- Skolene sliter

NTNU-forsker Christian Wendelborg, som analyserer elevundersøkelsen, har sagt til Dagbladet at det har blitt et stadig dårligere læringsmiljø på mellomtrinnet siden 2016, altså før pandemien:

- Noe skjer i norsk skole. Vi har sett en nedgang i trivsel i læringsmiljøet lenge. Nå kommer utslaget i form av økt mobbing, sa Wendelborg.

Også flere statsforvaltere melder om sterk pågang av meldinger. Statsforvalteren i Troms og Finnmark har opplevd en økning på nesten 40 prosent når man sammenlikner med samme tid i fjor, så langt i år 62 saker.

Han mener at dette kan knyttes til at skolene sliter med å skaffe lærere og at dette har forsterket seg etter pandemien.

- Trykket er stort ute i skolene, og det tror vi gjør seg utslag i mange saker, skriver Eivind Bratsberg hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark til Dagbladet.

- Tar for lang tid

Ifølge Kjersti Botnan Larsen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken er et nytt trekk nå at de får mange meldinger samtidig om visse skoler og kommuner.

Statsforvalteren ser flere «klynger», med mange meldinger på én skole, og hun sier de følger tett med på utviklingen i dette.

Hun sier at en vanlig feil skolene gjør, er at de ikke handler i tide.

- Vi ser altfor ofte at skolen har en for høy terskel for å definere noe som en skolemiljøsak. Det tar derfor for lang tid før skolen håndterer saken i tråd med aktivitetsplikten. Det er alvorlig og kan i verste fall føre til at saken eskalerer unødvendig, sier Larsen.

Nasjonalt ender ni av ti meldinger til Statsforvalteren med at elevene får medhold i at skolene har brutt aktivitetsplikten, ifølge regjeringen. I Oslo og Viken var det bare én av sakene de gjorde vedtak i fjor, der skolen ikke hadde brutt plikten, ifølge Larsen.

Statsforvalter pålegger da skolene å gjennomføre tiltak, for at eleven skal få det bedre. Larsen oppfordrer elever og foreldre til å benytte seg av klageadgangen, og påpeker at det ligger kontaktskjemaer for å melde sak om skolemiljø lett tilgjengelig på statsforvalternes hjemmesider.

Tips oss om mobbing!

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer