NETTMOBBING: I dag åpner Kunnskapsminister Kristin Halvorsen årets «Bruk Hue»-turné på Marienlyst ungdomskole i Drammen. I løpet av høsten vil 50 ungdomsskoler og 15.000 elever få besøk turnéen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NETTMOBBING: I dag åpner Kunnskapsminister Kristin Halvorsen årets «Bruk Hue»-turné på Marienlyst ungdomskole i Drammen. I løpet av høsten vil 50 ungdomsskoler og 15.000 elever få besøk turnéen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Mobbe-eksplosjon på nett og mobil

To av tre barn svarer at de selv eller noen de kjenner har opplevd mobbing på mobil eller sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer fram i en fersk undersøkelse utført av analyseinstituttet Norstat.

Et representativt utvalg bestående av 880 foreldre og 880 barn mellom 10 og 15 år har svart på en rekke spørsmål om digital mobbing.

Undersøkelsen ble gjennomført i forbindelse med «Bruk Hue»-kampanjen som arrangeres i regi av Barnevakten, Røde Kors, Medietilsynet og Telenor.

Verre enn vanlig mobbing Ifølge kampanjens nettsider viser undersøkelser at mobbing som skjer på nett og mobil kan oppleves som verre enn vanlig mobbing - ansikt til ansikt. I tillegg sier mange at det er lettere å si noe negativt eller sårende når man er skjult bak en nettprofil eller en tekstmelding.

Ifølge Norstats undersøkelse sier 66 prosent av ungdommene at de har opplevd digital mobbing i omgangskretsen.

• Jenter er mer utsatt for digital mobbing enn gutter: 16 prosent av jentene sier at de selv, eller noen de kjenner har fått mange meldinger som de har opplevd som mobbing på sosiale medier eller på mobiltelefonen, mens 13 prosent av guttene sier det samme.

• Det er flere jenter enn gutter som bruker mobilen eller internett til mobbing. Blant jentene sier 48 prosent at de enten har gjort dette selv, eller kjenner noen som har gjort det. Til sammenligning sier 38 prosent av guttene det samme.

• Det er flere blant de eldre barna som vedkjenner å ha utøvet digital mobbing. Halvparten (49%) av de mellom 13 og 15 år enten kjenner noen som har brukt mobil eller internett til å sende meldinger som kan oppleves som mobbing eller har gjort det selv, mot 38 prosent av de mellom 10 og 12 år.

Skal besøke 50 ungdomskoler I dag åpner kunnskapsminister Kristin Halvorsen årets «Bruk Hue»-turné på Marienlyst ungdomskole i Drammen. I løpet av høsten vil 50 ungdomsskoler og 15.000 elever få besøk turnéen.

Kampanjen har siden 2009 jobbet systematisk mot digital mobbing, og har så langt besøkt 200 ungdomsskoler, og møtt over 50.000 elever.

Ifølge «Bruk Hue» sier tre av fire barn og unge mellom 10 og 15 år at kampanjen har bidratt til at de står bedre rustet til å håndtere mobbing med mobiltelefon eller på sosiale medier.