Mobbe-emissær til samekommune

Historien om inuitbrødrene i Kautokeino som ble mobbet og mishandlet av samisk ungdom fikk barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim til å reagere med en gang. Nå vil hun sende en egen utsending til Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en kveld barneministeren satt foran tv-en at hun helt tilfeldig så innslaget om inuitbrødrene Hans og Quasapi Anthonsen. Hun bestilte sporenstreks en kopi av innslaget så hun kunne få se hele historien om hvordan de to brødrene systematisk ble mobbet, truet og mishandlet gjennom flere år.

- Jeg reagerte med en gang. Saken gjorde et spesielt inntrykk, sier hun til Dagbladet.no.

Når hun i går fikk en telefon fra Kautokeinos ordfører Jan Ole Buljo, som var på besøk i hovedstaden, ryddet hun raskt plass på programmet. I dag møttes de i regjeringskvartalet for å få en full gjennomgang av problemene i i den lille samekommunen.

- Nå gjør vi alt vi kan for familien fra Grønland, men vi må ta tak i hele samfunnet. Jeg får stadig gråtende mødre på telefonen, sier ordfører Buljo.

Spesielle problemer i samekommuner

Begge trekker fram at samiske kommuner sliter med helt spesielle problemer.

- Det er en stor omstilling reindriftsnæringen, og i Kautokeino har de en arbeidsledighet på hele 14 prosent. Det er klart det gjør noe med folk. De som mobber har det ofte vanskelig selv, sier Orheim.

- Jeg priser meg lykkelig over at vi ikke har organisert rasisme eller store narkoproblemer i Kautokeino, men vi sliter med blant annet mobbing og alkoholisme, sier Buljo. Han frykter at mørketallene er store.

- Det som går inn på meg er alle tilfellene vi ikke vet om. Vi må få et system for å fange opp de som blir mobbet.

Sender politisk rådgiver

Orheim står nå klar med sjekkheftet og har bedt Kautokeino sende en søknad. Hun lover å følge saken tett videre framover, og vurderer å sende sin politiske rådgiver Kjell Erik Øie nordover for å se på problemene i Kautokeino og andre kommuner som ønsker besøk.

- Vi er et departement for hele landet, sier hun til Dagbladet.

Og helt til slutt innrømmer hun at de voksne kanskje ikke helt har vært i kontakt med ungdommens virkelighet i Norge i dag:

- I dag fikk jeg høre om en rapport som sa at hver fjerde ungdom i Skedsmo har gått med våpen. Det er ille - da er det mye angst der ute. Jeg reagerer like mye som mor som barneminister. Vi har kanskje ikke vært klar over at problemene har vært så store.

SAMMEN MOT VOLDEN: - Det er ikke bare storbyene som har problemer, sier barne- og familieminister Karite Bekkemellem Orheim og Kautokeinoordfører Jan Ole Buljo. Nå går de sammen for å stanse mobbing og rasisme i samekommunen.