Mobbeerstatning: - Bør bli lettere

Skolen er ansvarlig for å gi alle barn et «trygt og godt skolemiljø». Nå mener juseksperter at mobbeofre bør ha rett til erstatning, uavhengig av om man kan påvise at skolen har skyld i mobbingen.

TAPTE: Cecilie Haugen (31) tapte ankesaken mot Drangedal kommune. Lagmannsretten fant at de hadde satt inn tilstrekkelig tiltak mot mobbing hun ble utsatt for på barne- og ungdomsskolen. Nå tar flere jurister til orde for at skolen bør ta ansvar for mobbing uansett. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
TAPTE: Cecilie Haugen (31) tapte ankesaken mot Drangedal kommune. Lagmannsretten fant at de hadde satt inn tilstrekkelig tiltak mot mobbing hun ble utsatt for på barne- og ungdomsskolen. Nå tar flere jurister til orde for at skolen bør ta ansvar for mobbing uansett. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

Et spørsmål som går igjen i mobbesaker som føres for retten, er om skolen har opptrådt uaktsomt – om den burde gjort mer for å stoppe mobbingen.

Dette mener advokat Arvid Kjærvik burde være unødvendig å diskutere:

- Her burde det vært objektivt ansvar. Hvis det i ettertid kan konstateres at det er oppstått en varig skade etter mobbing, da skal vedkommende ha erstatning uavhengig av om vedkommende kan bevise at skolen har opptrådt uaktsomt, sier advokaten til Dagbladet. Han har ført flere mobbesaker for retten.

Tirsdag tapte Cecilie Haugen (31) ankesaken mot Drangedal kommune. Lagmannsretten fant at skolen hadde satt inn tilstrekkelig tiltak mot mobbing hun ble utsatt for på barne- og ungdomsskolen.

Nå tar flere jurister til orde for at skolen bør ta ansvar for mobbing uansett.

Objektivt ansvar

Objektivt ansvar handler om at det kan foreligge ansvar for en hendelse uavhengig av skyld, skriver Jusleksikon. Begrepet er særlig benyttet innen erstatningsrett.

Advokat Kjærvik sammenlikner det med bilkjøring. Her er det nemlig objektivt ansvar. Det betyr at dersom du kjører bil og et barn plutselig løper ut i veien, er du ansvarlig uansett om det er «din skyld» eller ikke. Om barnet skades, vil det få erstatning uansett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer