- Mobben gikk berserk

Rasende palestinere stormet obsevatørkorpset i Hebron på Vestbredden. 21 nordmenn evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 300 palestinere angrep i formiddag kontoret til TIPH (Temporary International Presence in the city of Hebron).

TIPH, en observatørgruppe som rapporterer om overgrep i begge sider av konflikten mellom palestinere og israelere, har 73 observatører. 21 av dem er nordmenn.

Norske Gunhild Forselv som arbeider for TIPH forteller at ungdommene tok seg inn i gården og hoppet opp på bilene, kastet store steiner inn gjennom vinduene og lenge overmannet palestinsk politi.

- Vi har tidligere opplevd demonstrasjoner, og trodd vi kunne ri denne situasjonen av, men dagens hendelse var av en helt annen art enn det vi har sett tidligere. Dette var rett og slett en mobb som gikk berserk, sier Forselv til Dagbladet.no.

Evakuerer alle

- Vi er i ferd med å evakuere alle ansatte til Jerusalem eller Tel Aviv, sier Forselv. 

-  Ingen av oss følte at livet var truet, men det er klart at dette var veldig ubehagelig. Heldigvis fikk politiet forsterkninger og kontroll over situasjonen til sist, forteller hun.

- På ett tidspunkt opplevde vi at israelske militærstyrker sto side ved side med bevæpnet palesinsk politi. Det er det første gang vi har sett her, forteller Forsberg.

ANGREP OBSERVATØRER: Palestinske ungdommer gikk løs på en observatørstyrke i Hebron med 21 norske ansatte. Foto: Abed Al Hafiz Hashlamoun/EPA
ANGREP OBSERVATØRER: Palestinske ungdommer gikk løs på en observatørstyrke i Hebron med 21 norske ansatte. Foto: Abed Al Hafiz Hashlamoun/EPA Vis mer

Flere israelske militære kjøretøyer kom til stedet under demonstrasjonen for å undersøke  hva som foregikk. Hebron er ellers kontrollert av palestinere.

Forsberg er trist over å måtte forlate Hebron på denne måten.

- Dette er sørgelig, mange av oss har den følelsen nå. Vi er jo her for å skape sikkerhet og en bedre situasjon for palestinere. Det kan tenkes det blir vanskelig å komme tilbake, mener hun.

Ungdommer

Demonstrantene var for det meste ungdommer, og ropte slagord som «Danmark ut av Hebron» og «Vi skal gjenreise profetens ære».

Elleve danske medlemmer av TIPH forlot Hebron for en uke siden på grunn av den spente situasjonen i området.

TIPH ble etablert i 1994 etter at en jødisk settler drepte 29 palestinere i Hebron. Observatørene bærer ikke våpen, og skal fungere som buffer mellom 500 militante jøder og 170 000 palestinere som bor i byen. Observatørstyrken er for tiden ledet av norske Arnsten Øvrekil.

Palestinsk politi skal ha skutt i luften for å spre demonstrantene, og har nå fått kontroll over situasjonen.

ROPTE SLAGORD: «Vi skal gjenreise profetens ære», var et av dem.
MEGLER MELLOM PARTENE: En av TIPHs observatører sammen med lokale skolebarn i roligere perioder.