«Mobben har med seg navnelister»

Modig lege skjulte fem familier i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krisen i Kenya har kostet minst 300 mennesker livet og jaget rundt 250 000 personer på flukt. Mange har mistet sine hjem etter at mobben har stjålet alt de eier eller satt fyr på husene deres.

Men i den pressede situasjonen fins det også de som rekker ut en ekstra hjelpende hånd. Personer som ikke lar seg blende av etnisk tilhørighet og kollektiv aggresjon.


Gjennom noen norske kontakter har Dagbladet.no snakket med en lege i byen Kisumu, vest i Kenya. Han har de siste dagene skjult fem familier hjemme hos seg.

- De er mine venner, men må skjule seg fordi de tilhører feil etnisk gruppe, sier legen. I frykt for represalier ønsker han ikke å ha navnet sitt på trykk

Sov på gulvet

De etniske urolighetene i Kenya startet i romjula, da det ble klart at den sittende presidenten, Mwai Kibaki, mest sannsynlig har jukset med resultatet i presidentvalget.

Kibaki tilhører gruppen Kikuyu, den økonomisk og politisk mektigste gruppen i land. Motstanderen Raila Odinga kommer fra gruppen Luo. Det er først og frem kikuyuer som er blitt rammet av de rasende hordene de siste dagene.

De 16 personene som har bodd hos legen, deriblant seks barn, har måttet ta til takke med å sove på gulvet. Ingen av dem har våget seg utenfor porten.
- De er redde. Husene deres er brent ned og de har mistet alt de eier, sier legen.

EN ØDELAGT BY: En gutt passerer en av de brennende barrikadene i Kisumus gater. Foto: AFP
EN ØDELAGT BY: En gutt passerer en av de brennende barrikadene i Kisumus gater. Foto: AFP Vis mer

Selv har han fire vakter til å våke over huset om natta. Men han tror mobben holder seg unna. Ettersom han er en Luo og driver med humanitær hjelp til de berørte i konflikten, regner han med å få slippe unna. Ingen vet hvem som har oppholdt seg i legens hjem de siste dagene.

- Mobben går fra hus til hus. De vet hvem som bor hvor og hvilke etniske grupper folk tilhører. Enkelte har med seg navnelister, så noen må ha planlagt dette på forhånd, sier han.

Mangler mat og medisiner

I dag tidlig ble familien han har skjult fraktet til en Røde Kors-leir i nærheten. Tusenvis av personer på får nå hjelp av den humanitære organisasjonen. Legen Dagbladet.no har snakket med jobber både på et lokalt sykehus og i en hjelpeorganisasjon som samarbeider med Røde Kors.

Men hjelpearbeidet i Kisumu er vanskelig. Det skal snart være slutt på mat og medisner, og for øyblikket et det vanskelig å få nye forsyning fra utlandet.

- Røde Kors har bare en bil til å transportere vekk folk, og den er det vanskelig å skaffe nok bensin til. I tillegg mangler vi myggnett til barn og telt som familiene kan bo i, forteller legen.

Krangler om land

Til tross for de etniske overtonene konflikten har, presiserer ekspertene at dette langt fra er en ren etnisk konflikt. Konflikten handler like mye om ideologi, prinsipper og fordeling av ressurser.

De fleste av sammenstøtene har foregått i Nairobi, Kisumu, Mombasa og Eldoret - steder som alle har en lang historie med konflikter om jord og ressurser bak seg, skriver The Newsweek.

Kisumu er en av Kenyas største byer. Det har ikke vært noe hyggelig syn og bevege seg ut på gatene her den siste tida.

- En dag så jeg 18 lik i veien da jeg var på vei til en venn. I går lå det fire personer skutt av politiet på gata. På likhuset her har vi plutselig over 100 personer, forteller den Kenyanske legen til Dagbladet.no

- Er Kenya på vei til å bli det nye Rwanda?

- Nei, vi er ikke der ennå. Men de nesten ukene vil vise hvilken retning vi går i. Jeg håper vi finner en politisk løsning.

President Mwai Kibaki har tidligere dag sagt seg villig til å danne en koalisjonsregjering med opposisjonen for å få slutt på uroen i landet. Opposisjonsleder Raila Odinga står imidlertid fast på kravet om at president Kibaki må gå av og at må holdes et nytt presidentvalg.

<B>HJEMLØS</B>: Denne gutten tok med seg madrassen sin da han flyktet fra Kisumu i går.
MÅ FLYKTE</B>: Flere kikuyer forlot Kisumu i en bevoktet buss i dag.