Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mobben i Bagdad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den amerikanske okkupasjonen av Irak har nok brakt Saddams fall, men samtidig har den såkalte frigjøringen av landet ført til en ny historisk vandalisering. Nasjonalmuseet i Bagdad er plyndret, uerstattelige gjenstander fra den menneskelige sivilisasjonens tidligste historie er knust eller røvet. Alt dette er skjedd til tross for at det er mindre enn tre måneder siden representanter fra Pentagon møtte amerikanske arkeologer for å sikre at museet kom på lista over bygninger som måtte beskyttes.
  • Mobben har fått fritt spillerom, og den har plyndret sykehus, privathjem og offentlige bygninger. Alt er skjedd mens amerikanske soldater har stått passivt og sett på. Til sitt forsvar hevder amerikanerne at de ikke har trening i polititjenester. De er soldater, opplært i krig.
  • Ødeleggelsen av kulturskatter som arkeologer fra alle verdens kanter har gravet fram, katalogisert og sortert gjennom 200 år er kanskje en av forbrytelsene i denne krigen. Vel var det fattige og undertrykte fra Bagdad selv som sto for den barbariske handlingen, men det påligger en okkupasjonsmakt å sørge for at slikt ikke skjer. Mye tyder på at lovløsheten ikke kom helt overraskende på okkupasjonsstyrkene. Ifølge frilansjournalist Åsne Seierstads reportasje i Aftenposten søndag, er det ett ministerium som ikke er vandalisert og ødelagt - fordi soldatene holdt vakt utenfor: oljeministeriet. Hvis det stemmer, er budskapet klart: Okkupasjonsmakten er interessert i Irak som oljekilde.
  • Bagdad er blitt okkupert mange ganger tidligere i historien, men sjelden med slike barbariske virkninger som nå. Ikke bare påfører mobbens herjinger den allerede hardt prøvede befolkningen nye, menneskelige lidelser. Den kan også føre landet ut i en ødeleggende borgerkrig, fordi det i hovedsak er sjiamuslimske fattige som går amok. Og de skattene som nå er ødelagt, tilhørte ikke bare Irak, de representerte menneskehetens felles kulturarv. Det følger ansvar med makt. Så langt har USA visst å forvalte sitt ansvar meget dårlig. Vi burde kunne forvente at supermakten viser større innsikt enn Bagdads mobb.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media