Mobben ventet utenfor

CETINJE (Dagbladet): Valgstyrets nestleder og Milosevic-tilhenger Ljubomir Bozovic (54) ser forskremt ut fra valglokalet i Montenegros tidligere hovedstad, Cetinje. Utenfor venter mobben under et valg som ikke tåler dagslyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De viste i hvert fall mot, de få tilhengerne av Slobodan Milosevic som i går våget spissrotgang gjennom menneskemengden på inntil 150 som hele dagen var samlet på gatehjørnet utenfor valglokalet

Hver gang en velger nærmet seg, startet pipingen og sjikaneringen.

- Din forræder og fitte. Du betalte feiging. Du er ingen riktig montenegriner.

Når serbere og andre på Balkan skjeller hverandre ut, spilles det ofte på kjønnslivet.

En krans ble båret fram og lagt ned utenfor det beskjedne huset til Dragan Bracanovic, som tjente som valglokale. Den symbolske handlingen utløste stor jubel.

- Gå hjem, ikke lag vansker for oss.

Offiseren som hadde kommandoen over et trettitall politimenn som var utkommandert, appellerte til mobben om ikke å gjøre noe overilet.

Mengden var innstilt på å vente til kommisjonen innenfor var ferdig med jobben sin for å gå hjem for kvelden. Over 2000 velgere var registrert i manntallet for denne kretsen. Valgstyrets nestleder Bozovic forsikret at tilstrømningen var jevn, men var uvillig til å gi tall.

Dagbladets egne observasjoner etter et par timer utenfor og inne i valglokalet og opplysninger fra nøytrale, forteller at det maksimalt kunne dreie seg om fire prosent.

Motet sviktet nok for mange Milosevic-tilhengere.

Cetinje er høyborgen for militante montenegrinere som vil bryte med Beograd. Her lå hovedstaden rundt det forrige århundreskiftet. Å avsløre seg som Milosevic-tilhenger i denne byen, betyr å bli brennemerket, å bli sjikanert i butikken og på offentlige kontorer. Det kan også bety problemer med politiet.

For ti dager siden ble lokalet angrepet.