DREPT: Amerikanske CBS skriver hvordan Robert Bernal ble slått og sparket av en mobb til han lå blodig igjen på bakken, før gjengen satte fyr på ham. Alt for å ha stjålet 40 kroner. Her et bilde fra stedet hvor overfallet skjedde. Han døde to dager senere på sykehuset. Foto: AP Photo/Fernando Llano/NTB Scanpix
DREPT: Amerikanske CBS skriver hvordan Robert Bernal ble slått og sparket av en mobb til han lå blodig igjen på bakken, før gjengen satte fyr på ham. Alt for å ha stjålet 40 kroner. Her et bilde fra stedet hvor overfallet skjedde. Han døde to dager senere på sykehuset. Foto: AP Photo/Fernando Llano/NTB ScanpixVis mer

«Mobben visste ikke hva Robert hadde gjort, men han løp ... og det var nok»

- De er blitt til demoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tida har det vært store uroligheter i Venezuela etter at president Nicolás Maduro innførte unntakstilstand som skal vare i to måneder.

Et av ofrene for opptøyene, er 42 år gamle Robert Bernal.

- Demoner

Amerikanske CBS skriver hvordan han ble slått og sparket av en mobb til han lå blodig igjen på bakken. Så kom en gammel mann bort og påpekte at han hadde blitt ranet, og i lommene til Bernal fant de sedler verdt omlag 40 norske kroner.

Gjengen var ikke klar over at han var skyldig da de stoppet ham, men som CBS skriver: «Mobben visste ikke hva Robert hadde gjort, men han løp ... og det var nok».

Avstraffelsen for tyveriet var like spontan som den var umenneskelig. Mennene tappet bensin fra en motorsykkel over på en flaske, helte det over Bernal og tente på.

Hadde det ikke vært for den unge pastoren Alejandro Delgado, hadde Bernal mest sannsynlig mistet livet på fortauet i Caracas. Han kastet jakka si over mannen, og kvelte flammene.

- Disse menneskene, som jeg jobber med hver dag, er blitt til demoner. Da jeg slukket ilden, kastet de flasker mot hodet mitt, forteller Delgado.

Bernal døde to dager senere på sykehuset som følge av brannskadene.

Vold

Gatevolden i det søramerikanske landet har skutt i været etter nyttår. Nyhetsbyrået AP melder at myndighetene så langt i år har startet etterforskningen av 74 borgervernsdrap.

Til sammenlikning var det samme antallet i fjor to.

Majoriteten av landets befolkning støtter opp om gjengenes brutale form for rettferdighet og hevn. De hevder at myndighetene ikke gjør nok.

- Alle bør være redde. Folk må være klar over at det ikke finnes noen lov som håndheves lenger. Ingen er trygge, sier Bernals nevø Alfredo Cisneros.

På randen av kollaps

Venezuela er et land på randen av kollaps. Strøm og vann er mangelvare, og befolkningen må stå timer i kø for å få tak i det mest nødvendige.

Regjeringsansatte jobber nå kun to dager i uka for å spare strøm, og det er innført firedagersuke for offentlige ansatte.

Landets kvinner er oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

sykehusene er det tomt for selv det mest nødvendige. Man må på det svarte markedet for å få medisiner.

MISHANDLET: Gjengen visste ikke at Robert Bernal var skyldig da de stoppet ham, men som CBS skriver: «Mobben visste ikke hva Robert hadde gjort, men han løp ... og det var nok». Foto: Yesenia Castro / AP / NTB Scanpix
MISHANDLET: Gjengen visste ikke at Robert Bernal var skyldig da de stoppet ham, men som CBS skriver: «Mobben visste ikke hva Robert hadde gjort, men han løp ... og det var nok». Foto: Yesenia Castro / AP / NTB Scanpix Vis mer

Der er det amerikanske dollar som gjelder. Bolivaren, som er landets valuta, er nærmest verdiløs. Inflasjonen ventes å ende på 481 prosent i år.

Bekymring

Til tross for unntakstilstanden har det vært få tegn til et større militært nærvær i gatene. I en av Caracas' sentrale bydeler ble 14 T-banestasjoner stengt i forkant av protestmarsjen onsdag. Bydelen styres av en av Maduros allierte.

Samtidig øker bekymringen for utviklingen i Venezuela i andre land.

Spanias tidligere statsminister José María Aznar, og 23 tidligere latinamerikanske ledere, kom onsdag med en felles uttalelse der de uttrykker uro for det de mener er et sammenbrudd i Venezuelas konstitusjonelle orden. De ber også om at ledere i regionen og internasjonale organisasjoner uttrykker solidaritet med Venezuelas befolkning.

I en rystende reportasje fra ett av Venezuelas statlige sykehus, forteller New York Times om voksne og barn som dør på grunn av at det mest elementære mangler.

Spedbarnsdødeligheten har blitt hundre ganger høyere fra 2012 til 2015, skriver avisa, og beskriver sykehuset som «en sykestue fra en slagmark i et land uten krig.»

Ikke lovstridig

Torsdag slo høyesterett i Venezuela fast at president Maduros nylig innførte unntakstilstand ikke er i strid med loven. Dette overrasket ingen da Maduro selv har utpekt dommerne i høyesterett.

Maduro varslet i forrige uke at han skulle innføre unntakstilstand, og tiltaket ble iverksatt mandag. Opposisjonen mener Maduro bruker unntakstilstanden til å holde på makten. Onsdag arrangerte opposisjonen demonstrasjoner og protestmarsjer i en rekke av landets byer, for å teste grensene for unntakstilstanden. Det skriver NTB.

Opposisjonen ønsker folkeavstemning for å få Maduro fjernet fra makten. Han svarte tirsdag med å utstede et dekret som gir ham utvidet makt til å iverksette sikkerhetstiltak for å opprettholde lov og orden, og til å dele ut mat.

Dekretet ble stanset i den opposisjonsdominerte nasjonalforsamlingen, men høyesterett har slått fast at dekretet ikke er lovstridig, og gir dermed Maduro medhold, «gitt de ekstraordinære sosiale, økonomiske, politiske, naturlige og økologiske omstendighetene som sterkt berører landets økonomi».

PRESIDENT: Til tross for unntakstilstanden har det vært få tegn til et større militært nærvær i gatene. I en av Caracas' sentrale bydeler ble 14 T-banestasjoner stengt i forkant av protestmarsjen onsdag. Bydelen styres av en av President Maduros allierte. Her er han på en partikonferanse denne uka. Foto: Photo by Xinhua/Sipa USA/NTB Scanpix
PRESIDENT: Til tross for unntakstilstanden har det vært få tegn til et større militært nærvær i gatene. I en av Caracas' sentrale bydeler ble 14 T-banestasjoner stengt i forkant av protestmarsjen onsdag. Bydelen styres av en av President Maduros allierte. Her er han på en partikonferanse denne uka. Foto: Photo by Xinhua/Sipa USA/NTB Scanpix Vis mer