Mobbeofferet som tok igjen

Casey (15) sier han ble mobbet i flere år. Så tok han igjen, og nå hyller internett «strafferen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Casey Heynes fra Sydney, Australia, har i løpet av kort tid blitt det nyeste internettfenomenet. I et videoklipp kan du se at Casey blir angrepet av en mindre gutt, og passivt tar imot slag til ansiktet. 

Så renner det over for den unge gutten. Han tar tak i mobberen og kaster hele kroppen hans i bakken som et leketøy. Så snur han seg og går vekk. 

Igjen står en mobber som mange mener fikk som fortjent. Nå hylles Casey på YouTube, forumer og andre internettarenaer over store deler av verden. Han har fått tilnavnet «Casey the Punisher». Mange kommenterer at han har gitt mobbeofre over alt en form for hevn.

Snakker ut
Nå har Casey Heynes og mobberen Ritchard Gale snakket ut til media i hvert sitt intervju. Casey forteller historien om hvordan han mistet vennene sine, om ensomheten, og hvordan han har blitt plaget i flere år gjennom psykiske og fysiske overgrep.

Ritchard Gale sier at hendelsesforløpet ikke er så svart og hvitt som det kommer fram på internettfilmen. Begge to ble utvist fire dager fra skolen, og Ritchard sier at Casey startet sammenstøtet ved å slenge med leppa i forkant av det som vises på filmen. Men Ritchard angrer ikke på hva han gjorde, og det er ikke mange som kjøper forklaringen hans.

Anbefaler ikke hevnaksjoner
Mobbeekspert Grete S. Waaland som jobber ved senter for atferdsforskning i Stavanger anbefaler ingen som blir mobbet å gjennomføre en hevnaksjon. Hun sier at det ikke er lurt å ta til motmakt mot mobberne. Om du tyr til kraft kan situasjonen eskalere og bli farlig. 

- Det er ikke mobbeofferets ansvar å få slutt på mobbingen, det er de voksne sitt ansvar. Om du tar igjen mot mobbere kan situasjonen bli farlig og uforutsigbar, forklarer Grete S. Waaland til Dagbladet.

Får kick av å mobbe
- Vi vet at mobbing handler veldig mye om at de som mobber får et kick, en slags deilig opplevelse av makt. Det oppleves som en stimulans å ha den makten når du ser at offeret er redd, eller du tvinger noen til å gjøre det du vil, sier mobbeeksperten til Dagbladet.  

Hun forteller at det kan hende at man spiller ut en mobber ved hjelp av motmakt. Men de fleste har sunne moralske bremser for hva man gjør mot andre mennesker som forhindrer voldelig eller kriminelle handlinger. Det er viktig å ikke krysse disse grensene, for hva skiller deg da fra mobberen?

Forstår de som kommenterer
- Jeg skjønner at mange mobbeofre som har blitt krenket gang på gang føler det er tilfredsstillende med en sånn video. Jeg kan tenke meg at mange mobbeofre har en fantasi om å ta igjen på en eller annen måte, men det er ikke smart og kan være farlig, forteller Grete S. Waaland. 

Det å løse en mobbesak forutsetter at det er noen som vil det og kan det. Og er en skole stødig og konsekvent i kravene den stiller kan skolen stille makt bak disse kravene, for eksempel i form av utvisninger. Grete S. Waaland sier det mest virksomme for å forebygge mobbing er lærere som representerer den positive lederrollen som lærere skal ha.   

- Mobbing på skolen stopper ikke ved at lærere blir mer og mer høyrøstede. I den norske skolen må man ta kontakt med de som har ansvar for å forhindre at mobbing skjer, sier Grete S. Waaland til Dagbladet.

(Debattfeltet er midlertidig stengt.)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer