MOBBEOMBUD: Ole Marius Vollen (40) har vært elev- og lærlingombud i Telemark fylkeskommune i fem år. Han liker svært dårlig at han nå skal være mobbe-, elev- og lærlingombud. Foto: Eva Susanne Drugg / Telemark fylkeskommune
<div>&nbsp;</div>
MOBBEOMBUD: Ole Marius Vollen (40) har vært elev- og lærlingombud i Telemark fylkeskommune i fem år. Han liker svært dårlig at han nå skal være mobbe-, elev- og lærlingombud. Foto: Eva Susanne Drugg / Telemark fylkeskommune
 
Vis mer

Mobbeombud slutter i protest: - Folk ler av den nye tittelen

Skandale, mener opposisjonen. Feilkonstruert tittel, sier språkprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fem år har Ole Marius Vollen (40) vært elev- og lærlingombud i Telemark. Nå har fylkestinget vedtatt at stillingen skal hete «mobbe-, elev- og lærlingombud», og 40-åringen reagerer sterkt.

- Den nye tittelen er veldig uheldig - det høres jo ut som om jeg skal mobbe elever og lærlinger. Folk tror ikke det de hører, og begynner å le når de hører den nye tittelen, sier Vollen til Dagbladet.

Saken pryder i dag forsida av Telemarksavisa (TA).

Kampsak for KrF

Vedtaket om at den nye oppgaven som mobbeombud kommer inn under den allerede eksisterende stillingen som elev- og lærlingombud, ble fattet under Telemark fylkestings møte onsdag.

«Jeg var i utgangspunktet motivert til å fortsette, men dette nye navnet kludret det til for meg.» Ole Marius Vollen, mobbe-, elev- og lærlingombud

KrF i Telemark har i lengre tid ønsket å opprette et mobbeombud, og er også arkitektene bak navneendringen, som Vollen altså finner uutholdelig. Omleggingen innebærer en merutgift på 100 000 kroner, bl.a. fordi ombudets profileringsmateriell nå må omarbeides.

- Jeg var i utgangspunktet motivert til å fortsette, men dette nye navnet kludret det til for meg. Reaksjonene på at jeg har tatt dette opp, har utelukkende vært positive, og de kunne i det minste ha snudd på det. «Elev-, lærling- og mobbeombud» klinger bedre i mine ører, men det var ikke godt nok for KrF, sier 40-åringen.

Nå vil han slutte i protest.

- Jeg blir i stillingen til jeg finner meg en annen jobb, men så er det slutt.

- Kan bare slutte

- SKUFFET: Fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer (KrF) er skuffet over at Vollen har gått ut offentlig og klaget over navnebyttet. Foto: Tom Riis / Telemark fylkeskommune
- SKUFFET: Fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer (KrF) er skuffet over at Vollen har gått ut offentlig og klaget over navnebyttet. Foto: Tom Riis / Telemark fylkeskommune Vis mer

Hans Edvard Askjer er fylkesvaraordfører for KrF. Han tar ombud Vollens beslutning om å slutte med stor ro.

- Jeg tar til etterretning at han ikke aksepterer navnet og innholdet i stillingen. Dette er en åremålsstilling, og dersom han ønsker å slutte før det går ut, kan han bare gjøre det, sier Askjer til Dagbladet.

Han synes det er uryddig av Vollen å klage offentlig over navneendringen.

- De ansatte og administrasjonen bestemmer ikke hva politikerne skal gjøre - det er faktisk omvendt, sier han.

- Navnebyttet vil koste dere en skattet og innarbeidet medarbeider samt en god del utgifter. Koster det mer enn det smaker?

- Et mobbeombud som ikke klarer å håndtere et navn han synes er uheldig, burde kanskje finne seg noe annet å gjøre. Vi er overrasket og skuffet over at en person som skal jobbe med holdninger i samfunnet, skaper et slikt fokus på noe som egentlig er en gladsak. Da er det bedre å få en person som har større tanker om oppgaven enn bare navnet.

«Et mobbeombud som ikke klarer å håndtere et navn han synes er uheldig, burde kanskje finne seg noe annet å gjøre.» Hans Edvard Askjer (KrF), fylkesvaraordfører

Fylkesvaraordføreren synes det er svært viktig at «mobbe» fins i navnet.

- Det er viktig for dem som har ønsket å si ifra om mobbing, men som kanskje frykter reprimande. Vi ønsker å gi et signal om at Telemark har et eget ombud for mobbing, sier Askjer.

- En parodi

Sp-representant Beate Marie Dahl Eide er svært misfornøyd med navneendringen og følgene. Hun opplyser at hennes partigruppe hele tida har ønsket at det opprinnelige navnet «elev- og lærlingombud» skal beholdes.

- «Mobbe-, elev- og lærlingombud» er direkte klønete, en parodi. Det gir dårlige assosiasjoner og ødelegger et innarbeidet begrep. Dette er bare symbolpolitikk, sier Eide til Dagbladet.

- KrF har hengt seg opp i at ombudet må hete noe med «mobbing», og presset igjennom vedtaket. Det er helt håpløst, og fører til at en dyktig ansatt forlater jobben, legger hun til.

OPPRØRT: Beate Marie Dahl Eide (Sp) synes KrF har opptrådt arrogant i saken. Foto: Tom Riis / Telemark fylkeskommune
OPPRØRT: Beate Marie Dahl Eide (Sp) synes KrF har opptrådt arrogant i saken. Foto: Tom Riis / Telemark fylkeskommune Vis mer

Eide opplyser at Vollen har skjøttet jobben som ombud på en glimrende måte i de fem åra han har hatt stillingen.

- Han har levert gode rapporter til fylkestinget og vært med på å utvikle ombudet. Han er en ressursperson, og det er veldig synd at han slutter, sier hun.

- Ført bak lyset

Ap, SV og Rødt stemte som vanlig sammen med KrF i ombudssaken. Eide mener folk fra flertallet med vilje ikke fortalte opposisjonen om at Vollen truet med å slutte.

- Flere representanter fra flertallet visste dette før møtet, mens vi ikke ble opplyst om det. Det er en skandale, sier hun.

Eide håper nå på omkamp om navneendringen i fylkestinget.

- Hvis jeg visste det på forhånd, ville jeg tatt det opp på talerstolen, sier hun.

Sp-representanten reagerer sterkt på fylkesvaraordfører Askjers uttalelser om at Vollen bare må slutte dersom han ikke avfinner seg med navneendringen.

«'Mobbe-, elev- og lærlingombud' er direkte klønete, en parodi. Det gir dårlige assosiasjoner og ødelegger et innarbeidet begrep.» Beate Marie Dahl Eide (Sp), fylkestingsrepresentant

- Det hører ingen plass hjemme. Han er Vollens arbeidsgiver, og slik snakker ikke en fylkesvaraordfører, sier hun.

- Ingen neddyssing

Fylkesvaraordfører Askjer avviser at KrF førte opposisjonen bak lyset.

- Det var ingen neddyssing. En av representantene hvisket til meg rett før behandlingen at han hadde vurdert å gå hvis navnet ble endret som foreslått. Vollen var for øvrig aldri i kontakt med meg eller andre i KrF om dette, sier han.

- Sp er sjokkert over at du som arbeidsgiver uttaler at Vollen bare kan gå dersom han er uenig i navnevalget.

- Arbeidsgiverrollen er først og fremst rådmannens oppgave. Jeg uttaler meg på bakgrunn av signalene Vollen sender; han har brukt media og opposisjonen for å få sin vilje, da føler jeg meg berettiget til å uttale meg som jeg gjør, sier Askjer - som føler seg sikker på at det ikke blir noen omkamp.

- Vedtaket står fast, konstaterer han.

- Disharmoni

Språkprofessor Finn-Erik Vinje påpeker at «mobbe-, elev- og lærlingombud» er en språklig feilkonstruksjon.

IKKE IMPONERT: Språkprofessor Finn-Erik Vinje mener det nye ombudsnavnet er disharmonisk. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Språkprofessor Finn-Erik Vinje mener det nye ombudsnavnet er disharmonisk. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Hvis man skiller tre helheter med komma og den sideordnende konjunksjonen «og», bør man bruke sideordnede helheter. Men her har de brukt infinitiven «mobbe» og substantivene «elev» og «lærling». Det skaper en disharmoni i oppstillingen, det burde vært symmetri, sier Vinje til Dagbladet.

Språkeksperten vedgår at det ikke er enkelt å lage et navn som både inneholder de tre helhetene og samtidig er holdbart.

- Det blir ikke bra med «mobbing» eller «mobber» heller. Helst burde de fortsatt å kalle det «elev- og lærlingombud», siden mobbing dekkes av et slikt ombuds oppgaver, sier Vinje.