Mobber folkevalgte kvinner

Seks av ti folkevalgte kvinner i den svenske Riksdagen har opplevd mobbing på grunn av sitt kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallene kommer fram i en undersøkelse Svenska Dagbladet har foretatt blant nesten alle de kvinnelige representantene i den svenske Riksdagen.

Av 158 representanter har avisen fått svar tilbake fra 150 personer. Alle er blitt lovet full anonymitet, slik at de kan svare så fritt som mulig.

Undersøkelsen viser at det finnes en mannelig maktstruktur som påvirker det politiske arbeidet. De tyngste og mest innflytelsesrike vervene går til menn, og det virker som om det er vanskeligere for kvinner å klatre i det politiske systemet enn for menn. Trenden er gjennomgående, både på partisiden og i grupper og komiteer i Riksdagen. Det skiller også lite hvilket parti kvinnene representerer og hvilken alder de har, skriver Svenska Dagbladet.

Nummer to

En kvinnelig folkevalgt skriver i sitt svar at menn alltid først får sjansen i nye posisjoner. De blir spurt først og kvinner blir som regel valgt til nestledere eller vararepresentanter.

Selv om kvinner har sine nettverk, så skriver en annen representant at de mannlige nettverkene alltid vil være sterkere, så lenge det er mennene som sitter med makten.

Kommentarer

Mange kvinnelige representanter føler seg usynligjort og de opplever at menn kommer med kommentarer de aldri ville gitt til en med samme kjønn.

En ung kvinnelig representant skriver at hun flere ganger er blitt presentert som ung og lekker når hun skal holde et foredrag. En annen kvinne, som reagerte på en konkret sak, fikk slengt i ansiktet at hun var så søt når hun var sint.

Undersøkelsen til Svenska Dagbladet viser at 97 av de 150 spurte føler seg en eller flere ganger forbigått i forbindelse med utdeling av verv og stillinger, bare fordi de er kvinner.

Om den svenske riksdagen er blant de mest likestilte i verden på papiret, så oppfatter noen av representantene at den ikke er det i praksis.

MOBBER:</B> Statsminister Göran Persson har fått kritikk for at han ofte kommenterer kvinner. Blant annet spurte han en gang Maud Olofsson, leder for Centerpartiet i Sverige, om hun hadde problemer med vekten. Hun sier selv at hun føler at Persson ofte kommenterer henne i stedet for saken når de møtes til debatt.