Mobber folkevalgte kvinner

Seks av ti folkevalgte kvinner i den svenske Riksdagen har opplevd mobbing på grunn av sitt kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tallene kommer fram i en undersøkelse Svenska Dagbladet har foretatt blant nesten alle de kvinnelige representantene i den svenske Riksdagen.

Av 158 representanter har avisen fått svar tilbake fra 150 personer. Alle er blitt lovet full anonymitet, slik at de kan svare så fritt som mulig.

Undersøkelsen viser at det finnes en mannelig maktstruktur som påvirker det politiske arbeidet. De tyngste og mest innflytelsesrike vervene går til menn, og det virker som om det er vanskeligere for kvinner å klatre i det politiske systemet enn for menn. Trenden er gjennomgående, både på partisiden og i grupper og komiteer i Riksdagen. Det skiller også lite hvilket parti kvinnene representerer og hvilken alder de har, skriver Svenska Dagbladet.

Nummer to

En kvinnelig folkevalgt skriver i sitt svar at menn alltid først får sjansen i nye posisjoner. De blir spurt først og kvinner blir som regel valgt til nestledere eller vararepresentanter.

Selv om kvinner har sine nettverk, så skriver en annen representant at de mannlige nettverkene alltid vil være sterkere, så lenge det er mennene som sitter med makten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer