Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mobberapport ryster LO

Ny undersøkelse av LOs arbeidsmiljø bekrefter alvorlige problemer med mobbing og trakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), har i en grundig analyse kartlagt arbeidsmiljøet blant de ansatte i LO.

Resultatene av undersøkelsen rystet de LO-ansatte da de ble lagt fram for dem i forrige uke.

74 prosent av LOs 260 ansatte svarte på spørsmålene like etter påske, altså rundt en måned etter at Fougner-utvalget la fram sin knusende rapport om Gerd-Liv Vallas lederstil.

De ansatte svarte på hvordan de opplevde arbeidsmiljøet fra november i fjor til april i år. I denne perioden herjet Valla-stormen LO som verst.

Dårlig humor

LO-ledelsen ville i går ikke kommentere de konkrete resultatene av undersøkelsen, men i en skriftlig uttalelse bekrefter de at mange opplever mobbing i LO.

– Det tar vi meget alvorlig, slik skal vi ikke ha det, sier LO-leder Roar Flåthen i uttalelsen.

Etter det Dagbladet erfarer svarer rundt ti prosent av LOs ansatte at de selv er blitt utsatt for mobbing eller trakassering i løpet av det siste halve året. Det gjør LO til en versting-bedrift blant de arbeidsplassene STAMI har undersøkt.

MOBBING I LO: - Dette tar vi meget alvorlig. Slik skal vi ikke ha det, sier LO-leder Roar Flåthen i en uttalelse, etter at arbeidsmiljøet i LO nå er kartlagt. Foto: SCANPIX
MOBBING I LO: - Dette tar vi meget alvorlig. Slik skal vi ikke ha det, sier LO-leder Roar Flåthen i en uttalelse, etter at arbeidsmiljøet i LO nå er kartlagt. Foto: SCANPIX Vis mer

– Blant bedriftene vi undersøker svarer mellom tre og ti prosent at de selv har blitt mobbet eller trakassert, sier prosjektleder Stein Knardahl i STAMI til Dagbladet.

Han understreker at han kun kommenterer STAMIs undersøkelser i sin helhet og ikke LOs tall spesielt.

Han sier at det bør være nulltoleranse mot mobbing, men hvis ti prosent har opplevd mobbing så betyr det at noe absolutt må gjøres med arbeidsmiljøet.

– Problemene kan være at tonen i bedriften er litt for direkte, at humoren går på bekostning av enkelte ansatte eller at ansatte blir oversett og ikke blir tatt med på råd og beslutninger, sier han.

Tre trinn mot mobbing

LO-organisasjonen kommer også dårlig ut på spørsmålet om de ansatte har opplevd at andre har blitt mobbet eller trakassert. Etter det Dagbladet kjenner til svarer drøyt 20 prosent av de LO-ansatte at de har opplevd dette.

– Dette tallet ligger gjerne mellom fem og 20 prosent, men det hefter en viss usikkerhet rundt dette. Hvis trakasseringen av en person skjer i full åpenhet, vil mange svare at de har sett slik trakassering, sier Knardahl.

Overfor dem som har et mobbeproblem, anbefaler Knardahl tre tiltak:

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Organisasjonen må ta opp og bevisstgjøre de ansatte på hvordan de omgås hverandre, hvordan de bruker humor og om alle blir lyttet til.

Alle må bli klar over at de ifølge arbeidsmiljøloven er pålagt å varsle om trakassering.

De som blir trakassert må oppfordres til å ta kontakt med vernetjeneste, bedriftshelsetjeneste eller fagforening.

Det var LO under Gerd-Liv Vallas ledelse som selv ba om å bli med på STAMIs store undersøkelse. 6000 personer, ansatt i både offentlig og privat sektor, har deltatt i undersøkelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!