Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mobbere har liten medfølelse med ofrene

Send inn spørsmål om ungdom og psykiske lidelser!

NY UNDERSØKELSE:  Psykolog og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Ellinor Major, starter kampanje om psykiske plager blant barn og ungdom. Foto: Nina Hansen
NY UNDERSØKELSE: Psykolog og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Ellinor Major, starter kampanje om psykiske plager blant barn og ungdom. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Unge sliter mer med mobbing, enn med rus og bråk hjemme. Kjærlighetssorg blir rangert sist av de ni vanligste årsakene til psykiske plager.

I en ny undersøkelse fra Helsedirektoratet er ungdom bedt om å svare på hva de mener de vanligste årsakene til psykiske lidelser er. Mobbing kommer på første plass. 90 prosent av de unge mener mobbing ødelegger den psykiske helsen aller mest.

I dag starter en stor kampanje om psykiske plager blant barn og ungdom. I Dagbladet i dag forteller Adil Khan og Vibeke Skofterud om hva de har slitt med.

Snakk sammen
Målet med kampanjen er å få unge til å fortelle venner og foreldre om det, når de har det vanskelig. Foreldre får også noen råd om hvordan de skal oppdage det, hvis barna sliter.

— I denne runden har vi spisset målgruppen og utformet materiellet mer mot foreldre, sier psykolog og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Ellinor Major.

Det er mange grunner til at unge blir deprimerte, engstelige, triste eller får spiseforstyrrelser. Men når unge selv skal rangere dem, og dermed si hva de mener er det verste som kan skje er mobbing på topp. Problemer med familie eller foreldre kommer som nummer to
.

— De er midt oppe i den livsfasen hvor en skal skape sin egen identitet, og finne seg selv. Hvis man blir mobbet i denne fasen kan det skape et negativt selvbilde, dårlig selvtillit og gi ulike psykiske plager, sier Major.

— Skolen er en arena hvor barn og unge skal prøve å orientere seg og å finne sin plass og identitet i et nytt sosialt miljø hvor familiens innflytelse er klart begrenset. Det er da ikke særlig overraskende at barn som blir utsatt for mobbing, ofte utvikler en rekke psykiske, helse- og atferdsmessige tilpasningsproblem, forteller professor i psykologi, Dan Olweus.

Kjennetegn på et mobbeoffer

Olweus står bak det mest brukte mobbeprogrammet her til lands, Olweus-programmet. Han tror det er mange måter å gjenkjenne et barn som blir mobbet.

— Mobbede barn har depressive følelser, ikke sjelden selvmordstanker, høy angst, lav selvtillit, ensomhetsfølelser og psykosomatiske problemer som hodepine, magesmerter og søvnvansker. Det er ofte følsomme og usikre barn og unge som er mest utsatt.

Han forteller videre at en hvilken som helst elev kan bli et mobbeoffer under visse omstendigheter, og tror hoveddelen av mobbede elever er ganske enkelt uforskyldte ofre for aggressive medelever.

Kjennetegn på en mobber
Mobbing blir vanligvis utført av en gruppe på to eller tre likesinnede elever, ofte med en leder eller initiativtaker. Men en ganske betydelig andel mobbeofre, cirka 30 prosent oppgir at de hovedsakelig blir mobbet av en enkelt medelev, sier Olweus.

Han opplever at det er betydelig mange flere gutter enn jenter som mobber.

— Cirka 50 prosent av mobbede jenter oppgir at de framfor alt blir mobbet av gutter, opplyser han.

Mobbing med sårende og krenkende ord er den vanligste formen for mobbing blant både gutter og jenter. I tillegg bruker enkelte forholdsvis mye indirekte former for mobbing som baksnakking og sosial isolering.

Mobberne kjennetegnes av et høyt nivå av fiendtlighet og aggressivitet overfor kamerater. De har ofte sterke behov for å dominere andre på en negativ måte og har en positiv holdning til vold og bruk av voldelige metoder.

— De fleste mobbere har liten medfølelse ovenfor ofre for mobbing, og de er ganske tidlig involvert i antisosiale og andre regelbrytende aktiviteter, forteller Olweus.

PSYKOLOGIPROFESSOR: Dan Olweus.
PSYKOLOGIPROFESSOR: Dan Olweus. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!