Mobbes til puppekirurgi

Selv plastiske kirurger er nå bekymret over at stadig flere amerikanske tenåringsjenter forstørrer brystene. Mange av jentene oppgir mobbing fra medsøstre som årsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens 867 jenter under 18 år i 1997 foretok brystimplantasjoner, var tallet i 1998 steget til 1.840, viser en oversikt fra de plastiske kirurgenes eget forbund (ASPRS). 97 prosent av landets plastiske kirurger er medlemmer av forbundet, og oversikten gir derfor et godt bilde av utviklingen.

Dr. Mark Gorney som er professor i plastisk kirurgi ved Stanford School of Medicine nøler ikke med å karakterisere trenden som «uheldig».

- Og uheldigvis er ikke dette en forbigående trend, men et resultat av det amerikanske samfunns bryst-besettelse, sier Gorney.

Bryst-fikserte

Ifølge ham er amerikanske menn totalt bryst-fikserte, noe som er helt åpenbart for enhver som sammenlikner det amerikanske mannfolkbladet Playboy med det tilsvarende franske bladet Lui.

Mens Playboy fokuserer helt på silikonfylte bryster, er Lui mer opptatt av modellenes ben og rumper, konstaterer professoren.

Både han og mange av hans kirurg-kolleger mener kvinner bør vente til de kommer opp i 20-årene med å forstørre brystene, og enkelte avviser unge kvinner og ber dem avvente naturens gang noen år før de foretar inngrep. En av grunnene til det er at brystene ofte vokser i forbindelse med graviditet, og at mødre med silikonfylte bryster kan få store problemer med å amme.

Mobbes av medsøstre

Mange av de unge jentene som ønsker større bryster, oppgir interessant nok mobbing fra medsøstre og ikke menn som årsak.

- Mange av dem er misfornøyde med sitt utseende fordi klassekamerater erter dem. Ofte er det andre jenter og ikke gutter som erter dem på skolen, i garderoben når de kler av seg for å skifte til gymklær, sier dr. Paul Schnur ved Mayo-klinikken i Scottsdale, Arizona.

- Mange av de unge jentene kommer til klinikken sammen med mødrene sine, og har alt diskutert saken med dem. I mange tilfeller har mødrene selv alt fått sine bryster forstørret, forteller dr. Schnur som i ett tilfelle forstørret brystene på tre generasjoner kvinner i en familie samtidig.

(NTB)