Mobbes til sult

STAVANGER (Dagbladet): Barn helt ned til elleve år må få hjelp for spiseforstyrrelsene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De blir mobbet fordi de har noen kilo for mye.

- Slanke kropper brukes til å selge alt, enten det er biler, såpe eller klær. Kroppsfokuseringen er voldsom, sier Edel Irene Aase, daglig leder ved Senter for Spiseforstyrrelser i Stavanger. Hun møter baksida av glansbildene og er fortvilt over konsekvensene av mote- og slankepresset.

- Mange blir sjuke av å følge de rådene som denne industrien presser på dem. Moteindustrien kommer slett ikke løpende for å hjelpe dem som rammes, her er det bare snakk om å tjene penger, fort og mye. Jeg blir trist og sorgfull over at det skal være slik, sier Aase.

Elleve år

Den yngste som kom til henne med spiseforstyrrelser var bare 11 år, barnet ble henvist videre til barnepsykiatrien.

Bakgrunnen for at noen utvikler alvorlige spiseproblemer er svært forskjellige og individuelle. Noen sliter med angst og depresjoner, ensomhet og prestasjonspress. Andre kan ha rusproblemer eller sliter med stress. Familie og miljø har stor betydning for hvordan ungdom mestrer tidas krav. Hvis foreldrene er kontinuerlig opptatt av slanking, kan det også smitte over på ungene.

Utbrent

- Kravet om å være vellykket er sterkt. Helst skal en alltid være blid, flink, opplagt og se pen ut. Det er ikke lov å si at «jeg har en pyton dag», da blir du stemplet som sur. Ungdom betaler en svært høy pris for å bli godtatt av gjengen, framholder Aase.
Hun møter utbrente, slitne og trøtte tenåringer.
- De har ikke krefter igjen, alt er et ork. De står ved starten av det voksne liv; det er fryktelig at de skal slite så tungt mens de ennå er unge, sier Edel Irene Aase.

Sjuk av motepress
Sjuk av motepress Vis mer

Svikter seg sjøl

Hun mener at kravene fra samfunnet og omgivelsene er så beinharde at de utløser sykdom og lidelse.

- Noen velger det andre synes er hipt, og svikter dermed seg sjøl. De mister sin livskvalitet, påpeker Aase.

Folk som er sykelig opptatt av å bli tynnere, har ikke blikk for annet enn pila på badevekta.

Slanking handler også om å vinne kontroll. «Jeg kan i hvert fall slanke meg, om jeg ikke får til noe annet.»

På denne arenaen kan de bestemme sjøl.

Svært mange, også voksne, har liten kunnskap om hva som er riktig kosthold. Tid blir en knapphet, noen nøyer seg med å spise salat og drikke vann.

- Og de får dårlig samvittighet hvis de spiser normalt. Hverdagen er oppjaget, familien har ikke tid til å samle seg til et felles måltid, sier Edel Irene Aase.

Hun har ledet senteret i Stavanger i seks år, og pågangen bare øker.

- Alle som søker hit må bryte en barriere. De blottlegger en side ved seg sjøl som de forakter. Hit kan de komme for å lette litt på trykket, uten frykt for å møte moralisme eller fordømmelse, sier Edel Irene Aase.