- Mobbet av NRK

- LOs nestleder Jan Balstad og Arne Treholt skal ha drevet privat business og svidd av store beløp med offentlige midler i Russland, ifølge morgendagens Brennpunkt-program. LO-toppen føler seg misbrukt og mobbet av NRK-redaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgendagens Brennpunkt anklages LOs nestleder Jan Balstad og Arne Treholt for å ha brukt ufine forretningsmetoder og misbrukt offentlige støtteordninger til å drive business i Russland. Jan Balstad stiller seg helt uforstående til slike påstander.

- I 1996 var mange nordmenn med og ga klær og leker til de utfattige områdene i Arkhangelsk. Vi ville gi et håndslag til en kommune på randen av konkurs og satte igang et skogbruksprosjekt der. Dette var et samarbeid mellom norske og russiske næringsinteresser, så vi fikk lån fra SND til å kjøpe inn skogbruksmaskiner, forteller Balstad til Dagbladet.

Idealistisk

LO-toppen beskriver dette som et rent idealistisk foretagende. Prosjektet var ingen suksess og Arne Treholt kom inn som økonomisk støttespiller.

Brennpunktredaksjonen ville i går ikke uttale seg om innholdet i kveldens program, men på Brennpunkts hjemmeside står det at «De to gamle kameratene har svidd av store beløp med offentlige midler i vårt naboland». Balstad skjønner ikke disse påstandene.

- Bruker Treholtnavnet

- Ingen har tjent et øre på dette, arbeidet har vært rent idealistisk. Om vi kan anklages for noe, er det at vi ikke slo selskapet konkurs da det begynte å gå dårlig for to år siden. Isteden følte vi ansvar overfor SND og ønsket å få betalt tilbake lånet ved å selge maskinene eller få nye interessenter. En tilbakebetalingsplan ble klar nå i høst, sier Balstad. Han finner ingen forklaring på Brennpunktprogrammets vinkel.

- Det er vel en morsom sak for dem fordi Arne Treholt er involvert. Noen annen grunn kan jeg ikke se.

- Mobbet

I nesten et år har Balstads venner og kontakter blitt oppringt av Brennpunktredaksjonen og hver måned har han fått tilsendt kredittopplysninger om seg selv, noe som skjer dersom andre ber om innsyn.

- Jeg føler meg nærmest mobbet. Dette oppleves som en stor belastning, sier han. Balstad er også skeptisk til måten han selv ble kontaktet av Brennpunktredaksjonen.

- Jeg ble forespeilet at det gjaldt LOs kongress, så jeg var helt uforberedt på å svare på detaljspørsmål om fire år gamle avtaler fra mitt Arkhangelsk-engasjement. Flere av de forbindelsene og avtalene de påstod vi jobbet sammen med, hadde jeg aldri hørt om en gang, forteller Balstad. Han har hele tiden fått juridisk veiledning og vil se kveldens program sammen med sin rådgiver, for å vurdere om eventuell rettslig forfølging.

<B>- MISBRUKT:</B> LO-toppen Jan Balstad føler seg misbrukt og mobbet av NRK-redaksjonen i tirsdagens Brennpunkt-program.