Mobbet av politimesteren

Politimannen Sigmund Fjeldstad mener at han ble mobbet av politimesteren i Kragerø. Blant annet ble han stemplet som illojal og forbigått i stillinger han søkte på. Nå går Fjeldstad til rettssak og krever 400 000 kroner i oppreisning fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spesielle rettssaken starter i Kragerø herredsrett til mandag, skriver Agderposten. Fjeldstad har engasjert advokat Sigurd Klomsæt til å føre an i rettssaken, der staten er motparten.

Den alvorlige mobbingen som danner bakgrunnen for saken, skal ha begynt kort til etter at Sigurd Fjeldstad begynte i ny jobb ved Kragerø politikammer i 1985. Ifølge Fjeldstad var det store miljømessige problemer ved politikammeret. Som nyansatt var han selv med på å starte vernetjeneste på jobben. I 1988 ble det laget en arbeidsmiljørapport som viste at det var store problemer mellom de ansatte og ledelsen ved kammeret. Men rapporten ble ikke grepet tak i av politimester Gisle Johnson:

- I stedet startet politimesteren mot meg, sier Fjeldstad til Agderposten.

Politimester Johnsen skal på et morgenmøte ha sagt at han «sørget for å bli kvitt» slike medarbeidere som Fjeldstad. Fjeldstad oppfatter dette som begynnelsen på mobbingen.

På et møte der halve politistyrken var samlet, skal politimester Johnson ha sagt at lojale medarbeidere skulle få lederstillinger. Resten skulle han knekke.

- Jeg var ikke selv til stede, men fikk det referert. Folk reagerte veldig sterkt på uttalelsene, sier Fjeldstad til Dagbladet.no.

Samtidig tok mobbingen andre former:

- Jeg ble blant annet ikke innstilt til å få kurs, forteller politimannnen.

Forbigått i stilling

Mobbingen førte til at Fjeldstad ble forbigått når han søkte på andre stillinger, både internt og ved andre politidistrikt. I 1992 søkte han på stilling som politiførstebetjent. Da han fikk avslag, klaget han på saken.

- Det kom da en tjenesteuttalelse fra politikammeret om at jeg ikke kom i betraktning til lederstillinger, sier Fjeldstad.

- Da ble jeg helt sikker på at dette virkelig var mobbing.

Til sammen har han søkt nærmere ti stillinger, men uten å få positivt svar.

- Hvordan har du opplevd situasjonen?

- Som forferdelig. Det har vært en veldig stor belastning for meg og min familie, sier han.

Fjeldstad er glad for at rettssaken nærmer seg:

- Jeg gruer meg ikke, jeg er veldig glad for at den kommer i gang. Den har vært utsatt en gang før, og nå er det greit å se enden på visa. Jeg føler at jeg har massiv støtte fra kolleger både i Kragerø og ellers.

Nå krever Fjeldstad at han endelig får tittelen «politiførstebetjent» og den lønnen han mener at han skulle fått allerede i 1992. Fjeldstad krever også at en rekke injurierende utsagn kjennes døde og maktesløse. Dessuten fremmer han krav om 400 000 kroner i oppreisning.

Vil ikke si noe

Fjeldstad har ikke snakket med politimester Gisle Johnson om den forestående rettssaken:

- Politimesteren vil ikke snakke med meg, sier han.

Politimesteren vil heller ikke snakke med Dagbladet.no i forbindelse med den forestående rettssaken:

- Jeg vil ikke kommentere dette fordi saken snart skal for retten. For øvrig er det Regjeringsadvokaten som fører saken, sier Johnson til Dagbladet.no.