Mobbet sjefen- fikk sparken

Oslo kommune sparket en psykiatrisk sykepleier fordi hun mobbet sjefen sin. Nå har lagmannsretten gitt kommunen rett i oppsigelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i 1997 at kvinnen ble engasjert som psykiatrisk sykepleier ved en institusjon for psykisk utviklingshemmede med psykiske problemer - og samarbeidsproblemene begynte. Etter relativt kort tid ble hun derfor overført til hjemmetjenesten i bydelen.

Kommunen har delvis begrunnet oppsigelsen med at hun ødela personalmøter.

- Kvinnen stilte spørsmål på en ubehagelig måte og viste ved blikk, sukking og stønning at hun var oppgitt, hevder hennes overordnede.

Må betale

I Borgarting lagmannsrett denne uka hevdet kommunen at når en ansatt ikke kan samarbeide på jobben, er det oppsigelsesgrunn god nok.

Sykepleieren krevde at oppsigelsen skulle kjennes usaklig og ugyldig. Hun ville også ha erstatning av ordfører Ditlev-Simonsen. Det fikk hun ikke.

Lagmannsretten ga ordfører Per Ditlev-Simonsen og kommunen fullt medhold i at oppsigelsen av kvinnen var rettmessig på bakgrunn av hennes oppførsel.

Retten bestemte også at sykepleieren skal betale 190000 kroner i saksomkostninger til sin eksarbeidsgiver.

Dårlig miljø

I retten tilbakeviste kvinnen påstandene om sin oppførsel med at mange av diskusjonene hun var involvert i, var forårsaket av faglig uenighet.

Mange av utblåsningene må også tilskrives det dårlige arbeidsmiljøet, de stadige omorganiseringene og skifte av ledere, mente hun.

Sykepleieren hevdet dessuten at kommunen hadde begått formalfeil i forbindelse med oppsigelsen fordi hun ikke fikk tilstrekkelig advarsel og veiledning fra arbeidsgiver i forbindelse med klagene på henne.

Fikk advarsel

I lagmannsrettens dom heter det imidlertid at en advarsel hun fikk i januar 1999 må anses som så klar og kraftig at hun måtte skjønne at hun måtte endre sin oppførsel hvis hun ville unngå å bli oppsagt. Lagmannsretten ga kvinnen en tre dagers frist på å fratre stillingen i kommunen. Dommen er ikke rettskraftig.