Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mobbing er et problem i Kirken

En kvinne ble trakassert i Kirken i sju år. Maktmisbruk og mobbing blir ikke tatt på alvor i Den norske kirke. Det mener prest og lektor Terje Torkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ledere i Kirken har makt. De kan sile ut informasjon og ta beslutninger som gjør at ofre for mobbing forblir tause, sier Torkelsen.

Han har arbeidet som prest i Den norske kirke i 14 år. I dag er han høyskolelektor i Stavanger, og i ferd med å avslutte doktorgraden i praktisk teologi. I boka «På livet løs» omtaler han seks tunge personalkonflikter i Den norske kirke. Torkelsen forteller om maktmisbruk og om mobbing som ikke blir tatt på alvor.

Sårbare

Torkelsen mener Kirken må innrømme at mobbing skjer hos dem som på andre arbeidsplasser. Ledelsen må gå i seg selv, og biskoper, prester og kirkeverger må gripe inn.

- Ansatte i Kirken er sårbare, for de forsøker tradisjonelt å være forståelsesfulle og å tilgi hvis de blir utsatt for mobbing. De ansatte har ofte et kall, og kjenner en sterk forpliktelse overfor arbeidet. Dette fører til at folk holder ut med mobbing for lenge, og at konfliktene blir langvarige, sier Torkelsen.

Selvmord

En kvinne i 30-åra som ønsker å være anonym, arbeidet i sju år ved et menighetskontor på Vestlandet. Hun og flere andre ansatte ble utsatt for mobbing, trakassering og psykisk terror fra presten i menigheten.

- Presten viste ett ansikt på tomannshånd, og et annet ute blant folk. Vi opplevde at det var vanskelig å bli trodd, sier kvinnen, som tilslutt sluttet i jobben.

I konfliktene Torkelsen har undersøkt, har tre av 20 involverte personer blitt suicidale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media