Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mobbing halvert på 15 år

Forsker Ståle Einarsen slår fast at antall tilfeller av mobbing på jobben går ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringen han kommer med, er bedre økonomiske tider. Einarsen er psykolog og har ledet mobbeforskningen siden begynnelsen av 1990-tallet.

Tirsdag la han frem nye tall på mobbing i norsk arbeidsliv på en konferanse arrangert av «Jobbing uten mobbing».

Mens andelen som oppga å være alvorlig mobbet på jobben var 4,5 prosent tidlig på 90-tallet, er tallet nå nede i 2 prosent, skriver Aftenposten

Tilsvarende endringer har det vært på hva de intervjuede oppgir om tilfeller av tidligere mobbing, samt mindre alvorlig mobbing.

– Det er en kraftig nedgang på 15 år. Arbeidslivet har gjennomgått store endringer i samme periode. Vi merker det også i det daglige. Det er ikke lenger noe skred av saker inn til oss, sier Einarsen.

Han legger til at metodene ofte er vanskelige når det gjelder å slå fast antall mobbeofre. Mye er basert på egenvurdering. Likevel slår forskeren fast at det er klare endringer.

– Men vi skal likevel huske på at dette dreier seg om folk som er i jobb. De som har gått ut av arbeidslivet i denne perioden vet vi lite om, sier psykologen.

Tallene Einarsen viser til baserer seg på en undersøkelse blant norske arbeidstakere, og de intervjuede skal følges opp frem til 2010.

(ANB)