Mobil-filmer vold mot fremmede

«Happy slapping» er grov vold mot fremmede mens voldsmennene ler og filmer med mobilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) «Happy slapping» har blitt et problem i England. Ungdommer og ungdomsgjenger angriper vilt fremmede med klask, slag og spark mens de filmer angrepene på 3G-mobiltelefoner.

Det stakkars ofrene skjønner ikke hva som skjer eller hvorfor, og mange blir skremt eller skadd. Voldsmennene ler og skråler mens de angriper.

Deretter spres videoopptakene av volden fra mobil til mobil, eller de legges ut på nettet.

200 angrep
The Guardian
har beskrevet problemet i en artikkel. De beskriver trenden som «en ungdomsdille der ei gruppe tenåringer med kameratelefoner slår eller raner intetanende barn eller forbipasserende mens de filmer angrepene med 3G-teknologi«.

Happy slapping begynte i garagemusikk-miljøet, før det ble plukket opp i skolegårdene i London. Nå har det spredt seg over hele England. Ifølge The Guardian har angrepene blitt mer ekstreme og voldelige.

I London har transportpolitiet etterforsket 200 «happy slapping»-saker, og åtte personer er tiltalt for angrep som fant sted i januar.

Politiet har ekstra bemanning i enkelte områder for å hindre ungdommene i å angripe, men dette har ført til at angrepene har flyttet seg til steder der det er mindre sannsynlig at angriperne vil bli tatt, som parker og steder uten overvåkningskamera.

Liz Carnell er leder for Bullying Online i England.

- I de fleste tilfellene er det verste som skjer er små sår og sårede ego. Men folkene som gjør dette må forstå at dette teknisk er legemsbeskadigelser. Og hvis de laster filmene opp på nettet, er det trakassering, sier hun.

Debatt

På nettet går debatten om «happy slapping» er et problem eller om det er blåst opp av media. Bloggen Boingboing omtaler fenomenet (litt ned på siden), i likhet med bloggen The Feature.

En rekke «happy slapping»-videoer finnes på teknologi og kulturblogger på nettet. Videoene inneholder grove, voldelige angrep.

På videoen ler angriperne med de slår og sparker uskyldige ofre. Flere av ofrene løper i panikk når de blir angrepet. Andre angrep ender med at ofrene blir slått bevisstløse.

Dagbladet.no har kontaktet flere politistasjoner i Oslo, og ingen av vaktlederne vi var i kontakt med hadde opplevd anmeldelser av liknende angrep i Oslo.

REVET NED: En syklist rives ned av bøllene mens hun sykler forbi.
Å BUSSEN: En sovende mann på bussen blir slått i ansiktet.
BAKFRA: Denne mannen blir sparket ned bakfra på kveldstid.