Mobil med video

Snart kommer de nye superkjappe mobilene som lar byfolk glane på hverandre mens de prater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UMTS heter framtida og den kommer om et drøyt år. Da blir mobilen din tre ganger raskere enn ISDN, og du kan kikke på den du prater med. Vel og merke så lenge du bor i byen.

Når fire teleselskaper i løpet av høsten får konsesjon til å bygge UMTS-nett, er de kun forpliktet til å bygge i de 12 største byene. Så mens de urbane slurper i seg sine caffe latte, kan de surfe på nettet, se video eller få siste tilbud på ferske oliven fra nærbutikken.

Det er grisedyrt å bygge UMTS, så det kan ta tid før det lønner seg å bygge utenfor bysentra.

I dag viste Tele2 fram en prøvemodell av systemet.

På frierferd

- Slik blir framtida, sier mobilfolkene og trykker start på framviseren.

Det ringer mens hun sitter på cafe. Telefonen ser ut som et sminkeskrin med tv-skjerm. Kjæresten har på dress - og han faller. Knisende følger hun flaksingen flere tusen fot over bakken. Han utløser fallskjermen og der står det «Marry Me». Sånn frir man når man har bildetelefon.

Nå frir Tele2 til norske myndigheter for å vinne UMTS-lotteriet. Fire teleselskaper får være med når tredje generasjons mobilnett skal bygges.

Men ingen hadde med de nye mobilene i dag. De ligger innelåst på laboratorier, så i stedet måtte vi nøye oss med «the next best thing». Eller kanskje ikke det engang.

Lover lavere priser

En diger container er fylt opp med datautstyr, kameraer og skap fulle av elektronikk. Ei antenne sender framtidas mobilsignaler.

- Dette er det som vi skal prøve å få plass til i en håndholdt mobil, forklarer Hans-J. Schwarz fra Siemens og peker inn i containeren.

De har samme system i en bil, men tross felles anstrengelser klarer de aldri å oppnå kontakt. Så Tele2-sjef Henrik Ringmar blir med på et foto sammen med Dagbladet.no inne i containeren.

- Hvis vi får konsesjon, skal vi fra dag én ha lavere priser enn dagens GSM-priser, lover Ringmar.

Det kommer til å koste flere milliarder å bygge UMTS i Norge, men Tele2's pratepriser blir billigere for å lokke kunder. For det er på de andre tjenestene pengene ligger.

- Folk kommer til å bruke mobilen til mange flere ting enn nå. Man kan handle, få informasjon, se video, ha videokonferanser og så videre, fortsetter Ringmar.

Han lover også at de ikke vil ta mange årene før også Bygde-Norge får kjapp-kjapp-nettet som er 40 ganger raskere enn dagens GSM-nett. Det er gode nyheter for alle som bruker mobiltelefon når de surfer med bærbar PC.

SE OG HØRE: Om et års tid kan du se den du snakker med på mobilen. Slik det ble demonstrert på en større dings i dag.