Mobil-vest redder liv

STAVANGER/BERGEN (Dagbladet): Mobiltelefonen er ikke bare et leketøy, den er også blitt en viktig livredder. Nå kommer den første redningsvesten med vanntett telefon - en norsk oppfinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutselig skjer det. Båten kantrer, huset tar fyr eller noen kolliderer på veien.

Men når nøden er størst, er ofte mobilen nærmest. Stadig oftere utgjør den forskjellen mellom liv og død.

- Det er ingen tvil om at mobiltelefonen redder menneskeliv. Samfunnet sparer penger óg. Mange redningsaksjoner er blitt avblåst fordi savnede har ringt og sagt fra at de var i sikkerhet likevel, sier redningsleder Tor Eivind Moss ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Raskt med mobil

For få år siden kom knapt hver tiende nødmelding til 113 fra en mobiltelefon. Nå er tallet oppe i 40 prosent.

- Fordelen for oss er helt åpenbar. Mobilen gjør at vi får melding raskt fra folk som er på et ulykkessted. Dessuten kan folk få instruksjoner fra oss på direkten og bli livreddere per telefon, sier Olav Eielsen, leder av 113-tjenesten i Stavanger.

Ringe-vest

Nå kommer også den første redningsvesten med mobiltelefon, en oppfinnelse av Geir Karlsen i det lille bergensfirmaet Mobile produkter.

RETT VEST: Bergenseren Geir Karlsen står bak Norges første mobiltelefon-redningsvest, som snart lanseres. Nå kan mobilen holde seg både flytende, tørr og operativ selv om du havner i vannet.Foto: ODDMUND LUNDE
RETT VEST: Bergenseren Geir Karlsen står bak Norges første mobiltelefon-redningsvest, som snart lanseres. Nå kan mobilen holde seg både flytende, tørr og operativ selv om du havner i vannet.Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer

- Jeg fikk ideen fordi jeg er vant med å ferdes i båt selv, og stadig hører om folk som havner i nød fordi mobilen ikke virker i vann. Tanken var også å få ungdommer til å ta på flytevest når de er på sjøen, sier Karlsen.

Den gulsvarte kreasjonen er designet for ungdom, med vanntett lomme tilpasset tenåringsfavoritten, Nokia 3310. Har du en annen telefon, får du vesten levert med en tilpasset lomme.

RETT VEST: Bergenseren Geir Karlsen står bak Norges første mobiltelefon-redningsvest, som snart lanseres. Nå kan mobilen holde seg både flytende, tørr og operativ selv om du havner i vannet.Foto: ODDMUND LUNDE