Mobilbruk forstyrrer begravelser

Mobiltelefoner som kimer under begravelser - ofte med glade trudelutter - er blitt et problem. Det er ikke bare pinlig og upassende, men føles også krenkende for de pårørende, mener gravferdsbyråer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om nordmenns mobilmani. For mange, ikke minst unge, er mobiltelefonen blitt som en sutteklut de ikke kan være foruten. Behandlingstilbud er rett rundt hjørnet. Og arbeidsgivere fortviler over høye regninger fra ansatte som bruker mobilen privat.

- Mobilbruken har tatt helt av. Jeg har jobbet i begravelsesbransjen i 30 år. Aldri har før har vi vært borti noe element som har forstyrret seremonien så mye som mobilen nå gjør, sier gravferdskonsulent Stein Willy Westad i Jølstad Begravelsesbyrå i Oslo.

Så å si daglig opplever Westad ringende mobiltelefoner under begravelser.

Usmakelige melodier

Og så alle disse melodiene, da.

- Hadde det bare vært en lav pipetone, men det er jo melodier av alle slag. Du kan godt si at det passer dårlig når melodien til TV-serien «Det var en gang et menneske» kimer under seremonien, sier Westad.

- Hva?

- Ja, den er faktisk en gjenganger.

- Unødvendig


- Flere burde tenke over hvorfor de er i begravelsen. Det er jo for å ta et siste farvel med noen som har stått dem nær. Da burde det være unødvendig å ta med seg telefonen, sier Westad.