Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mobilbruk påvirker hjernen biologisk

Ny forskning viser at proteinnivået i hjernen øker umiddelbart.

EFFEKT: Lange og hyppige samtaler på mobil og trådløs telefon kan gi en biologisk effekt på hjernen, ifølge en ny svensk doktorgrad. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
EFFEKT: Lange og hyppige samtaler på mobil og trådløs telefon kan gi en biologisk effekt på hjernen, ifølge en ny svensk doktorgrad. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge den svenske forskeren og doktorgradstipendidaten, Fredrik Söderquist, har mobilbruk en biologisk effekt på hjernen.

Forskeren mener nemlig å kunne bevise at mobilbruk medfører en økning av proteinnivået transthyretin i hjernen, som finnes i den såkalte blod-cerebrospinalvæske-barrieren, og som er en del av hjernens beskyttelse mot ytre påvirkning.

Umiddelbar økning
Gjennom blodprøver har Söderquist målt nivået av transthyretin hos en gruppe mennesker rett før og rett etter de snakket 30 minutter i mobiltelefon - og fant ifølge  forskning.no en liten umiddelbar økning.

I en pressemelding understreker Söderquist imidlertid at denne økningen i seg selv ikke behøver å gi grunnlag for bekymring.

- Men ettersom det tyder på at hjernen påvirkes av mikrobølgene fra trådløse telefoner, kan det finnes andre og fremdeles ukjente effekter som kan ha betydning for helsa, påpeker han.

Hodepine hos barn
I sin forskning har Söderquist også undersøkt bruken av trådløse telefoner blant barn og ungdom, og kartlagt ungdommenes egne opplevelser av helseproblemer knyttet til denne bruken.

Studien hans viser at barn og unge som bruker mobiltelefon, rapporterte om flere helseplager enn de som ikke bruker trådløst.

- Koblingen var sterkest for hodepine, astmatisk besvær og konsentrasjonsvansker. Men det kreves flere faktorer for å kunne utelukke at andre faktorer har spilt inn, sier han ifølge videnskab.dk.

Söderquist mener forskningsresultatene hans kan gi grunnlag for å bruke handsfreeutstyr i større grad, og i en nyhetsmelding fra universitetet sier han at folk bør følge myndighetenes anbefaling om å vise forsiktighet når de bruke trådløs telefon.

Mobilråd
I Norge gir Statens strålevern følgende råd for å redusere eksponering av elektromagnetiske felt fra mobiltelefonen:

•Bruk håndfriutstyr
•Hold mobiltelefonen vekk fra kroppen under samtale
•Sørg for å ha god dekning
•Bruk sms

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media