I DO: Har du med mobilen på do bør du kanskje passe litt ekstra godt på den.

Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
I DO: Har du med mobilen på do bør du kanskje passe litt ekstra godt på den. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Mobilen - rett i dass

Her mister vi mobiltelefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan en mobil kan forsvinne eller ødelegges, sier Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige.

- De mistes i sjøen, faller i bakken, går i vaskemaskinen eller i do. De glemmes igjen på fly, biltak eller drukner i et ølglass. Påfallende mange faller også i sjøen sammen med mobilen. I tillegg opplever flere at mobilen blir stjålet på ferie i inn- og utland, fortsetter han.

DRUKNER: Mobiltelefoner tåler alkohol dårlig. Gjensidige får årlig inn mange meldinger om telefoner som har druktnet i ølglasset. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
DRUKNER: Mobiltelefoner tåler alkohol dårlig. Gjensidige får årlig inn mange meldinger om telefoner som har druktnet i ølglasset. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

For mange kan det oppleves som en liten krise å miste, ødelegge eller få frastjålet mobiltelefonen, tror han.

- I dag har nær sagt alle voksne og unge over en viss alder sin egen mobil. For mange «stopper livet opp» når mobilen blir borte eller slutter å fungere. En ting er at mobilen ødelegges, men verst er det når mobilen mistes eller blir stjålet. Mange oppbevarer «et helt liv» på mobilen og når denne forsvinner med bilder, adressebok, telefonnumre og kalender. Ja, da er det virkelig krise for den det gjelder, sier Voll.
Gjengangere Er telefonen din ødelagt, og det skyldtes en plutselig ytre påvirkning, for eksempel at noen skumpet borti deg idet du sto og tok bilde, dekker de fleste forsikringsselskaper skadene. Men dersom du bare var klønete og mistet mobilen, må du pent dekke skadene selv.

- Mange fikk kanskje en ny mobil  til jul. Og selv om en smarttelefon i dag koster flere tusen kroner, vil likevel mange miste, bli frastjålet eller få ødelagt julegaven de neste månedene, frykter Voll

Han forteller at blant det folk oppgir til forsikringsselskapet som årsak til tap av mobilen, er det noen gjengangere.

- Folk er litt lite flinke til å ta vare på telefonen. De har den med seg overalt, og sitter til og med på do og surfer på nettet. Derfra er det kort vei ned i toalettet, sier han.

SPIST AV HUNDEN: Flere rapporterer om at hunden har spist på eller gnagd i stykker mobiltelefonen deres.
SPIST AV HUNDEN: Flere rapporterer om at hunden har spist på eller gnagd i stykker mobiltelefonen deres. Vis mer

- Hva gjør man om man er så uheldig?

- He he, det kommer vel litt an på hvor langt ut i prosessen man er kommet. Men man får vel prøve så godt man kan å få den opp igjen. Mitt inntrykk er at mobiler kan tåle ganske mye, andre vil kanskje mene det motsatte.

Familiens kjæledyr får ifølge Voll også ofte skylda for at mobilen har gått i stykker:

- At hunden har gnagd i stykker telefonen er noe vi har hørt om flere ganger, sier han.

Sikkerhetssystemer Voll opplever at nordmenn har en egen tendens til å legge mobilen fra seg på bordet når de for eksempel er ute en tur på byen.

- Et av de sikreste stedene å oppbevare en mobil er i bukselommen foran eller i innerlommen på jakken. Mobiler i åpne jakkelommer og i vesker kan virke som en invitasjon til tyver, sier han.
Han oppfordrer videre folk om å synkronisere mobilen med en datamaskin, slik at dersom uhellet er ute, mister man ikke all den informasjonen man har lagret på mobilen.

PÅKJØRT: En overkjørt mobil kan det være vanskelig å få liv i.
PÅKJØRT: En overkjørt mobil kan det være vanskelig å få liv i. Vis mer

- Det finnes også systemer som gjør at man kan slette sensitiv informasjon på mobilen dersom den blir stjålet, sier Voll.

- Ikke like revolusjonerende Fram til nå har forsikringsselskapene sett en økning i antall rapporterte mistede eller stjålede mobiltelefoner når Apple har lansert en ny Iphone. I år - etter at Iphone 5 ble lansert, ser man for første gang ikke samme klare tendens.

- Jeg håper og tror at fokuset på dette med kriminalitet i forhold til forsikringssvindel har økt folks bevissthet litt. Samtidig kan det virke som at folk ikke opplever Iphone 5 som like revolusjonerende som Iphone 4 var i forhold til Iphone 3, sier Henrik Næss som er skadesjef i Codan forsikring.

PASS PÅ MOBILEN: Informasjonsansvarlig i Gjensidige Arne Voll, opplever at mobiltelefoner blir mistet eller ødelagt på de merkeligeste steder eller måter. - Folk er litt lite flinke til å ta vare på telefonen. De har den med seg overalt, og sitter til og med på do og surfer på nettet. Derfra er det kort vei ned i toalettet, sier han.
PASS PÅ MOBILEN: Informasjonsansvarlig i Gjensidige Arne Voll, opplever at mobiltelefoner blir mistet eller ødelagt på de merkeligeste steder eller måter. - Folk er litt lite flinke til å ta vare på telefonen. De har den med seg overalt, og sitter til og med på do og surfer på nettet. Derfra er det kort vei ned i toalettet, sier han. Vis mer
KARUSELL:  Det er ikke uvanlig at mobilen forsvinner fra veska eller lomma på tivoli, opplyser Gjensidige.
KARUSELL: Det er ikke uvanlig at mobilen forsvinner fra veska eller lomma på tivoli, opplyser Gjensidige. Vis mer
PÅ BILTAKET: Har du glemt igjen telefonen din på taket av bilen? I såfall er du  ikke alene, ifølge Gjensidige forsikring.
PÅ BILTAKET: Har du glemt igjen telefonen din på taket av bilen? I såfall er du ikke alene, ifølge Gjensidige forsikring. Vis mer