BOMBEKRATER: Her stod bombebilen. Foto: Johan Christian Tandberg/Scanpix
BOMBEKRATER: Her stod bombebilen. Foto: Johan Christian Tandberg/ScanpixVis mer

- Mobilen ble sprengt i Regjeringskvartalet

Terroristen Anders Behring Breivik (32) sier at mobiltelefonen, som kunne gitt politiet viktige bevis i jakten på medhjelpere, trolig lå inne i bilen som ble sprengt i Regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har siden terrorangrepene jaktet på Anders Behring Breiviks mobiltelefon, fordi den kan gi etterforskerne viktig informasjon om hvem 32-åringen hadde kontakt med i tiden før 22. juli.

Nå viser det seg at det som kunne vært ett av politiets viktigste spor, kan ha blitt sprengt i Regjeringskvartalet.
 
Klokka 15.25.19 fredag 22. juli gikk bomba av i Regjeringskvartalet. Terrorsiktede Anders Behring Breivik har forklart at han noen minutter før satte fra seg bilen, en Volkswagen Crafter, ved inngangen til høyblokka. 32-åringen har forklart at lunta hadde en brenntid på rundt seks minutter.
- Ikke med til Utøya I avhør er 32-åringen blitt spurt om han hadde tilgang på en eller flere mobiltelefoner, og hvor de i så fall er blitt av. Breivik har i avhør forklart at han mener den lå i bombebilen som ble sprengt utenfor høyblokka. 32-åringen har forklart at han registrerte at han ikke hadde telefonen da han kjørte utover mot Utøya i fluktbilen.
 
Breivik har overfor etterforskerne forklart at han kun hadde en mobiltelefon.

- Han har fortalt at han ikke hadde med seg mobilen på Utøya, er det politiadvokat Christian Hatlo vil si.

Politiet har allerede gransket trafikken til og fra 32-åringens telefon i forkant av terrorangrepene.

- Vi har ganske god oversikt fra teleselskapene over telefonaktiviteten hans dagene i forkant av terroraksjonen, sier Hatlo.
Tre måneder Teleselskapene har logger som går tre måneder tilbake.

- Hvis politiet lurer på om han har hatt samarbeidspartnere, vil det være naturlig å se på loggen, som de får av teleoperatøren, sier Svein Y. Willasen, spesialist på databevis, til Dagbladet.

I tillegg til ringeloggen, får politiet også oversikten over inn- og utgående tekstmeldinger. Men ikke innholdet i dem. Det ville de fått hvis de fant telefonen, også om 32-åringen hadde prøvd å slette dem.

- Jeg er ikke kjent med noen metoder som lar vanlige folk slette informasjon som ligger lagret uten at den er mulig å rekonstruere. Hvis dataene på en mobil er slettet er det mulig, men vanskelig, å finne igjen informasjonen, og politiet har blitt flinke til dette. Hvis politiet fant telefonen, ville det vært interessante ting å finne der, sier Willasen, som tidligere har jobbet i blant annet Økokrim og Ibas.

Kan avsløre mulige medhjelpere Ringeloggene til flere personer er trolig blitt undersøkt etterforskningen av 32-åringens mulige medhjelpere.

- Politiet har systemer som gjør at de kan kryssreferere opplysningene som dukker opp. Hvis de finner en interessant person, kan de gå videre på denne, sier Robert Hercz, administrerende direktør i teleoperatøren Teletopia, til Dagbladet.

Selv om mobilen kan være sprengt bort, kan politiet få svar på Breiviks bevegelser i ukene før 22. juli.

- Det er ganske enkelt å finne ut hvor han har vært og hvor mobilen var da den ble skrudd av.

Ringte fra telefoner har fant Behring Breivik kom gjennom på telefon to ganger da han ringte politiet fra Utøya, men da fra telefon(er) han fant på øya. Politiet fikk opp et nummer da han ringte først, klokka 18.01, og prøvde å ringe opp, men det ble ikke oppnådd kontakt. Den neste samtalen, rett før terroristen ble pågrepet, kom fra en mobil som var låst eller ikke hadde SIM-kort. Politiet fikk da bare opp et IMEI-nummer.

- Det er funnet mellom 500 og 600 lagringsmedier på Utøya, de fleste av dem mobiltelefoner. Vi må gå gjennom alle for å finne ut hvilke eller hvilken han brukte, sa poltitiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet i går.

IMEI-nummeret inneholder informasjon om fabrikat og modell, noe som reduserer antallet telefoner som må sjekkes.

UNDERSØKTE UTØYA: Politiet har søkt etter Behring Breiviks mobil på Utøya. De har ikke funnet den, men 5-600 andre. Dette bildet er fra onsdag i forrige uke. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
UNDERSØKTE UTØYA: Politiet har søkt etter Behring Breiviks mobil på Utøya. De har ikke funnet den, men 5-600 andre. Dette bildet er fra onsdag i forrige uke. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer