Mobilen tiltrekker seg lynnedslag

Neste gang det tordner rundt deg: Ikke ring hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det har lenge være kjent at metalliske objekter øker sjansen for lynnedslag.

Nå går tre britiske leger ut i anerkjente British Medical Journal og advarer mot at det også gjelder mobiltelefoner.

Hjertestans

For ett år siden ble ei 15 år gammel jente ble truffet av lynet i en av Londons store parker. Hun fikk hjertestans, og måtte gjenopplives på stedet. Hun sitter fremdeles i rullestol.

Trommehinna i øret der hun holdt telefonen ble sprengt, og hørselen er kraftig nedsatt.Vanligvis når en person blir truffet av lynet fører hudens isolasjonsevne til at mye av den elektriske ladningen blir ledet over kroppen.

Jo mer strøm som går gjennom kroppen, jo større blir skadene.

Ifølge artikkelen øker strømmengden inn i kroppen dersom væsker eller metalliske gjenstander er i direkte kontakt med huden.

Metallet i telefonen kan øke strømmengden som går gjennom kroppen. Lege Swinda Esprit ved Northwick hospital i London behandlet jentas skader. Hun kjenner til andre tilfeller i Kina, Malaysia og Korea der ialt tre personer ble drept av lynet mens de pratet i telefonen.

-  Det er egentlig åpenbart, men ingen tenker over det. Særlig barn vil ikke kunne forstå farene.

Nå vil hun at mobiltelefonprodusentene skal advare forbrukere mot farene. Det meterologiske institutt i Australia sier at folk ikke bør ha mobiltelefon i tordenvær.

Lomma ikke trygg

Man er heller ikke trygg dersom man putter telefonen i lomma. Så lenge metallet er i nærheten av huden vil faren for å bli truffet øke.

Uansett er ikke faren for å bli truffet av lynnedslag overhengende. Lynet slår ned 100 ganger hvert sekund ett eller annet sted på jorda. Sjansen for at du blir truffet er én til tre millioner.

LYNENDE MOBILFARE: Mobilbruk øker sjansen for å bli truffet av lynet, melder forskere.