Dobbeltdrapet i Trondheim

Mobilforbud og aldersgrense under dobbeltdrap-rettssak

I dag starter rettssaken mot en 18-årig dobbeltdraps-tiltalt. Tingretten vil unngå at publikum tar lyd- eller bildeopptak.

ÅSTEDET: I september i fjor ble Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) drept av romkameraten til Hashimi i en leilighet i Trondheim. En annen ung afghaner klarte å flykte fra åstedet. I dag starter rettssaken mot den 18 år gamle afghaneren. Her var kriminalteknikere på vei inn i leiligheten som drapet skjedde i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTEDET: I september i fjor ble Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) drept av romkameraten til Hashimi i en leilighet i Trondheim. En annen ung afghaner klarte å flykte fra åstedet. I dag starter rettssaken mot den 18 år gamle afghaneren. Her var kriminalteknikere på vei inn i leiligheten som drapet skjedde i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Klokka halv ti starter straffesaken mot den afghanske 18-åringen som er tiltalt for å ha drept Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19). I tillegg er han tiltalt for å ha forsøkt å drepe en tredje kamerat (18) i en leilighet i Prinsens gate i Trondheim den 17. september i fjor.

Saken skal gå i Sør-Trøndelag tingrett. På grunn av sakens alvorlige karakter, har statsadvokat Kaia Strandjord bestemt å innføre 18-årsgrense for å få komme inn i rettssal 101.

- Sakens innhold egner seg ikke for barn under 18 år, sa Strandjord nylig til Dagbladet.

Mobilforbud

Det er også besluttet at publikum ikke får ta med seg mobiltelefoner inn i salen. Forbudet gjelder også andre tekniske hjelpemidler som kan brukes til å ta bilder eller ta opp lyd.

- Vi gjør dette blant for å opprettholde fotoforbudet, som kanskje ikke alle tilhørerne er kjent med, sier sorenskriver Leif Otto Østerbø til Adresseavisen.

- Uprovosert

I september i fjor ble Reza Alizada og vennen Nasratullah Hashimi (19) drept. En annen afghaner, bestevennen til Reza Alizada og Nasratullah Hashimi, ble også forsøkt drept, men klarte å flykte.

POPULÆR: Nasratullah Hashimi (19) var en person alle ville være med. Han ble drept i september i fjor. Foto: Privat
POPULÆR: Nasratullah Hashimi (19) var en person alle ville være med. Han ble drept i september i fjor. Foto: Privat Vis mer

- Han har hatt en tung tid. Men han er ikke redd for å møte tiltalte i retten, forteller 18-årigens bistandsadvokat, Sigrun Dybvad, til NRK.

Etter det Dagbladet erfarer, skal 18-åringen han angrepet de tre uprovosert. En rettpsykiatrisk rapport skal slå fast at tiltalte var psykotisk da det skjedde, og at han fortsatt er det.

Flyktningkrisa

De fire afghanerne var alle blant de over 5000 enslige mindreårige asylsøkerne som kom til Norge under flyktningkrisa i 2015. Nå er en av dem drapstiltalt. To er drepte og deres bestevenn ble også forsøkt drept, men klarte å flykte.

MINNER REZA: Familien Alizada, to foreldre og fire barn, bor i en liten leilighet i Trondheim. De hedrer den avdøde sønnen Reza med printede bilder på veggen.
MINNER REZA: Familien Alizada, to foreldre og fire barn, bor i en liten leilighet i Trondheim. De hedrer den avdøde sønnen Reza med printede bilder på veggen. Vis mer

Saken skal gå i Sør-Trøndelag tingrett, og er berammet for åtte dager.