Mobiliserer alle amerikanere

USA frykter ikke lenger bare Al-Qaida, men også frittstående selvmordsbombere og våpendesperadoer. Nå oppfordres alle amerikanere til å rapportere all mistenkelig oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagers selvmordsaksjoner i Israel og ikke minst skyteepisoden på flyplassen i Los Angeles 4. juli hvor en person skjøt to personer, har fått USA til å vurdere begrepet terrorisme på nytt.

- Kan en terrorist operere på egenhånd? spør amerikanske myndigheter seg selv.

Svaret kan fort vekk endre måten amerikanerne lever på: Etnisk diskriminering kan bli mer utbredt og folk nærmest oppfordres til å spionere på naboene.

Tradisjonelt sett har amerikansk politikk vært å definere terrorisme som en handling begått av en gruppe, og ikke enkeltindivider. Dette synet blir nå utfordret av de siste ukers hendelser i både USA og Israel.

- Trusselen mot USA nå er ikke så mye en stor utenlandsk organisasjon, men mer et Los Angeles-scenario - en person som opererer på egenhånd, sier tidligere FBI-analytiker Matthew Levitt til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Også den nye sikkerhetsplanen til president George W. Bush fokuserer mindre på den gamle definisjonen av terror.

Mobilisering

I planen snakkes det ikke lenger om kommunisme eller fascisme som det mest nærliggende trusselbildet. Trusselen er mer flyktig og terroristen er vanskelig å få tak i, og derfor står det i sikkerhetsplanen:

«Mobiliser hele samfunnet vårt.»

Millioner av amerikanere bes om å tilslutte seg The Terrorism Information and Prevention System (TIPS), se etter mistenkelig oppførsel, og rapportere videre til myndighetene.

Folk som har jobber som tar dem rundt i boligområder, langs kysten, på motorveien eller på offentlig kommunikasjon skal være ekstra oppmerksomme. Lastebilsjåfører, kabel-tv-installatører, togkonduktører og andre skal rekrutteres som frivillige.

The American Civil Liberties Union sier at dette vil gjøre folk til «offentlig godkjente tittere».

Postvesenet har allerede sagt at de ikke vil delta i opplegget.

- LA ikke terror

Noen myndighetspersoner har allerede begynt å rette blikket mot Israel hvor terrorister som opererer på egenhånd har vært en trussel i årtier, og frykter at det samme kan skje i USA. Ikke alle selvmordsbomberne i Israel har vært tilknyttet noen organisasjon, skriver AP.

FBI-direktør Robert Mueller advarer mot det samme.

Byrået ville likevel ikke kalle Los Angeles-hendelsen for et terrorangrep.

- Amerikanere ser på terrorangrep som virkelig store angrep, som for eksempel Oklahoma-bomben og 11. september, sier Warren Bass, lederen av en terroravdeling ved kontoret for utenlandske forhold.

Israels metode å takle problemet på kan imidlertid skape stor motstand i USA. Etnisk diskriminering er veldig utbredt og arabere sitter ofte i lange intervjuer på flyplassene, mens jøder glir raskt gjennom kontrollene.

Skyting blir også ofte besvart av skyting fra bevæpnede personer i nærheten - enten soldater eller sivile. I USA er våpenkriminalitet fra før veldig utbredt i forhold til Israel.

VIL HA HJELP: President Bush ønsker at folk nå skal se etter mistenkelig oppførsel og rapportere videre til myndighetene.
ADVARER: FBI-direktør Robert Mueller frykter en ny type terror.