Mobiliserer fredsfolket

Fredsinitiativet samlet 130.000 i protest mot krigsplanene. I dag mobiliserer de igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planene har vært klare hele tiden. Klokka 17 dagen etter og klokka 14 lørdagen etter. Fredsinitiativet er sammenslutning av over 180 ulike organisasjoner. Det eneste de har til felles, er at de ikke støtter krigen som George Bush og Tony Blair har anført mot Irak.

Da sammenslutningen arrangerte demonstrasjoner samtidig med søsteroganisasjoner verden over 16. februar, ble det en gedigen suksess. Aldri tidligere har så mange som 130.000 mennesker demonstrert samtidig i Norge. På samme tid var millioner av demonstranter i liknende aksjoner i andre land.

Demonstrasjonene ga gjenlyd langt inn i regjeringslokalene. Etter aksjonen har statsminister Kjell Magne Bondevik gjentatte ganger fortalt at han er motstander av krigen som nå er satt i gang helt uten godkjennelse fra FN.

Fredsinitiativet kostet bokstavelig talt fjernsynskjendisen Petter Nome jobben som programleder i NRK. Særlig etter at Nome sammenliknet den amerikanske presidenten George Bush med Hitler i en appell han avholdt utenfor Stortinget, ble han upopulær hos sjefene sine. Det ente med at Nome denne uka selv sa opp og startet i en stilling i Flyktningrådet.

I dag klokka 17 kalles det altså inn til demonstrasjoner igjen. Foreløpig er det planlagt demonstrasjoner i Oslo, Trondheim, Lillehammer, Fredrikstad, Tromsø og Moss. I tillegg vil det på disse stedene og i Kristiansand, Sortland, Gjøvik, Tønsberg og Ålesund bli avholdt demonstrasjoner klokka to på lørdag.

- Den farlige situasjonen i Midtøsten kan få uante politiske følger. Vi oppfordrer tillitsvalgte, klubber og fagforeninger til å mobilisere mot krigen og delta i tverrpolitiske aksjoner og demonstrasjoner mot USAs bombing av Irak, sier LO-leder Gerd-Liv Valla til NTB i dag.

Elektronisk protest

Organisasjonens nettsted ingenkrig.no har også tatt i bruk elektroniske virkemidler. Over 26.000 har skrevet under på en underskriftsliste de har på et nettsted. Det er også satt opp en mulighet for å signere på underskriftslisten via SMS. Etter det Dagbladet.no kjenner til er det landets første mobilprotestliste.

VIL DEMONSTRERE: Fredsfolket vil ha en ny massemønstring mot krigen i Irak.
PLANLAGT LENGE: Demonstrasjonene har vært planlagt i lang tid, opplyser initiativtakerne.