Mobiliserer mot ny sultkatastrofe

Straks han kom tilbake fra Niger i går, samlet Halvor Fossum Lauritzen troppene i Røde Kors for å forhindre at det tørkerammede landet blir et nytt Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  150 000 barn vil dø i løpet av kort tid hvis ikke hjelpen kommer, sier FNs visegeneralsekretær Jan Egeland til BBC.

Beredskaps- og utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzen, er like bekymret.

Den erfarne nødhjelperen frykter en sultkatastrofe av samme omfang som i Etiopia på midten av 80-tallet hvis ikke det internasjonale samfunn reagerer nå. Den gang døde en million mennesker.

Tørre fakta

2,5 millioner mennesker av en befolkning på 12 millioner har akutt behov for mat. 1,3 millioner av dem er allerede underernærte. 800 000 er barn.

Fossum Lauritzsen reiste forrige fredag til Niger for å samle informasjon, forhandle med myndighetene og koordinere den massive nødhjelpsinnsatsen som trengs. Han roser blant andre innsatsen fra Leger Uten Grenser og CARE, som i lang tid har jobbet i landet.

Større innsats

-  Men vi er nå nødt til å mobilisere mye sterkere. For eksempel fins det ikke nok terrenggående lastebiler som kan transportere maten utover i det enorme landet. Det skal vi nå planlegge for. I løpet av et par dager vil vi ha detaljene på plass, sier Fossum Lauritzsen til Dagbladet.

FNs visegeneralsekretær Jan Egeland forteller at FN bare har fått en tredel av de 30 millioner dollar han har bedt om.

-  Niger er eksemplet på en krise verden har ignorert, sier Egeland.

Alvoret tydelig

Allerede i november i fjor varslet FN om kommende matmangel på grunn av tørke og gresshoppesvermer. Da nødhjelpssjef Jan Egeland i mai ba verdenssamfunnet om penger, var responsen minimal. Norge reagerte imidlertid raskt og har så langt gitt 23,5 millioner kroner.

Et av problemene har vært at myndighetene i Niger har tonet ned faren for en sultkatastrofe og forberedt landet dårlig.-  Jeg har hatt møter med myndighetene. De innser alvoret nå, og er enige med oss i hvor viktig det nå er å etablere én felles logistikklinje med utgangspunkt i Verdens matvareprogram, sier Fossum Lauritzsen.

Han frykter at mangelen på mat kan bli like stor i nabolandene Mali og Burkina Faso.

-  Hvis det internasjonale samfunnet innser alvoret nå, kan vi unngå den store katastrofen. Det er ikke for seint, sier han.

150 000 BARN: En utsultet unge behandles på et nødsenter i Maradi i det sørlige Niger.
TRAPPER OPP: Sammen med staben i Norges Røde Kors startet beredskaps- og utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen i går arbeidet med å planlegge en massiv nødhjelpsinnsats i Niger.