Mobilmaster spår været

Israelske forskere med ny GSM-løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske meteorologer har fått grundig bank på sitt eget felt, og avsender er et forsker-team fra Universitetet i Tel Aviv med alt annet enn været i tankene.

Forsker-teamet, ledet av professor Hagit Messer-Yaron, har i flere år forsket på forstyrrelser i GSM-nettet i Israel. Basert på materialet klarte teamet å kartlegge nedbør og værforhold rundt byene Tel Aviv, Haifa og Jerusalem, melder det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Regnet påvirker

- Det er viden kjent at dråper i lufta påvirker signalet mellom GSM-mastene, og dråper i forskjellige størrelser påvirker ulike signalfrekvenser. Mobil-mastene er konstruert for å kompensere for dette signaltapet når nedbøren tiltar, sier Messer-Yaron til Nature.

Når motstanden i lufta øker, skrur mastene automatisk opp styrken for å utlikne signalet til brukerne. Gjennom å analysere de maskinskapte justeringene, klarte teamet fra Tel Aviv å tegne opp et værbilde rundt mastene.

Og da de analyserte sine resultater var teamet istand til å måle nedbørsmengden med stor grad av sikkerhet hvert 15. minutt. Og totalen viste seg å stemme med meteorologenes manuelle kontroll.


Mer nøyaktig enn vær-radar
Samtidig har GSM-mastene større utbredelse enn meteorologenes værstasjoner, og værvarslingen er langt mer nøyaktig enn ved vær-radar.

Hittil har instrumentene bare blitt brukt for å måle regn, men forskerne tror også metoden kan hjelpe med å måle andre typer nedbør, som snø, hagl eller tåke.

Kan advare om flom

- Det kan også vise seg å være svært viktig, for om du vet om store nedbørsmengder kan du advare om flom, sier Messer-Yaron til BBC.

Resultatene kommer langtfra overraskende på forskerne. Allerede i tiden før kabel-tv fikk folk problemer med signalet om været var ille.

- Om det var uvær ute fikk du dårlig bilde på TVen. Det er velkjent, sier Messer-Yaron.

MELDER VÆRET: Ny teknikk gjør israelske forskere istand til å lage et nøyaktigere værvarsel ved hjelp av GSM-signaler.