NEDBLÅST: Tusenvis av mobilabonnenter er uten dekning, etter at stormen «Dagmar» førte til store skader på kraftnettet. Det kan ta så lenge som en uke før alle er på mobilnettet igjen, opplyser Netcom. Bildet er fra stormens herjinger utenfor Sundsvall i Sverige.
 
 

 


 

  
 

 


 

 Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix
NEDBLÅST: Tusenvis av mobilabonnenter er uten dekning, etter at stormen «Dagmar» førte til store skader på kraftnettet. Det kan ta så lenge som en uke før alle er på mobilnettet igjen, opplyser Netcom. Bildet er fra stormens herjinger utenfor Sundsvall i Sverige. Foto: ANDERS WIKLUND / ScanpixVis mer

Mobilnettet kan være nede i opptil en uke

Mange tusen er fortsatt uten dekning etter «Dagmar». Det kan ta lang tid før alle er på nett igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nøyaktig hvor mange er ikke kjent, men tusenvis av abonnenter tilknyttet Telenor og Netcom er fortsatt uten mobildekning etter at julestormen «Dagmar» hamret kysten av Norge søndag. Det kan ta opptil en uke før alle er på nett igjen.

- Per nå er rundt 200 basestasjoner fortsatt ute av drift, stort sett i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Hedmark og Sør-Trøndelag, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Dagbladet. 

Fortløpende vurderinger Nedetiden skyldes hovedsaklig strømbrudd, men også skader på selve basestasjonene etter de kraftige vindene. Rundt 100 000 husstander var uten energiforsyning på det meste etter stormen, og det er ikke kjent når alle problemene er utbedret.

- Det vil variere veldig hvor lang tid det tar før folk er på nett. Det beror på hvor skadd strømnettet er, sier Vederhus.

Basestasjoner er utstyrt med nødutstyr som batterier og aggregater som går på diesel. De store stasjonene har kapasitet til å gå «i et par dager» etter et strømbrudd, mens de små bare holder i noen timer, sier pressetalsmann Atle Lessum i Telenor.

- Dersom problemene blir langvarige, vil vi vurdere å dra ut med nye nødaggregater. Dette er noe vi tenker på fortløpende, sier Lessum.

- Spør kraftselskapene Heller ikke Telenor har noe nøyaktig tall på hvor mange mobil- og fastnettkunder som er rammet av driftsstansen. Hovedproblemene er sentrert i Sogn og Fjordane, Nordhordland og Møre og Romsdal.

Mens mange mobilsiter, som inkluderer basestasjoner og antenner, kommer på nett straks strømmen returnerer, kan andre ha blitt alvorlig skadd av stormen. Disse må i så fall repareres av utsendte mannskaper før de blir funksjonelle.

- Dette føles dårlig gjort å si, men du må nesten spørre kraftselskapene om når alt er på nett igjen. Vi er avhengige av strøm for å kunne komme opp, sier Lessum.

Umulig å anslå Statnett opplyste i går at 14 000 abonnenter er uten strøm; en ny oppdatering blir publisert i løpet av formiddagen i dag. De greier ikke å angi en tidshorisont for når de regionale strømleverandørene har fått utbedret alle feilene og skadene på kraftnettet.

- Arbeidet er vanskelig på grunn av dårlig vær enkelte steder. Det er mye snø, vind og enkelte steder må det flys inn mannskap med helikopter. Omfanget er stort: Det er mange trær som har blåst over ende, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett.