MOBILRÅD fra Kjell Opseth

Mange har allerede erfart det. Nå har også trafikkforskerne bevist det: Mobiltelefonbruk gjør oss til dårligere bilførere. Men bruk av håndfriutstyr kan hjelpe oss litt, viser en undersøkelse fra Tranportøkonomisk Institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårligst sjåfører er vi når vi taster inn et nytt nummer på mobiltelefonen. Da vingler vi over kjørebanen, krysser gule sperrelinjer og reagerer feil i vanskelige situasjoner. Og mens vi prater lystelig i vei, øker samtidig reaksjonstida og feilreaksjonene.

Det er forskere på Transportøkonomisk Institutt som har undersøkt virkningen av mobiltelefonbruk i bil. Nå skal Vegdirektoratet arbeide videre med saken.

- Jeg er ikke tilhenger av noe forbud av telefonbruk i bil. Men vi må se nærmere på både bruk og plassering av mobiltelefonen. Forslag om dette skal ut på høring til høsten, forteller samferdselsminister Kjell Opseth til Dagbladet.

- Men har statsråden selv håndfrisett i bilen hjemme i Førde?

- Nei, det har jeg ikke. Men jeg kjører ikke så ofte selv heller. Det er det mest kona mi som gjør.

- Men håndfri mobiltelefon står kanskje på ønskelista til jul?

- Vel, vi bør vel gjøre noe med dette. Særlig hvis det skulle bli bilferie på oss. Så det kan jo tenkes at jeg skaffer meg noe håndfritt før det blir jul også, smiler Kjell Opseth.

Samferdselsministeren har formulert to enkle råd til Dagblad-lesere med bil og mobiltelefon:

1. Anskaff håndfrisett, helst før ferieturen.

2. Hvis du ikke har håndfrisett, bør du stoppe bilen når du bruker telefonen.