Mobilsjokk til en halv million

Telefonregninger og inkassokrav fra Telenor, Tele 2 og Enitel på til sammen 570000 kroner har havnet i postkassa til Espen Leonardsen (20) fra Lillehammer. Leonardsen har aldri hatt abonnement hos noen av selskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil bare at det snart skal ta slutt, sier 20-åringen, som nå har anmeldt saken.

Espen Leonardsen er den eneste som heter det i Norge. Derfor ble han i fjor sommer ringt opp av Telenor fordi selskapet lurte på om han skulle ha to abonnement fra to forskjellige adresser i Oslo. Leonardsen svarte som sant var at han fortsatt bodde på gutterommet på Lillehammer, og at han aldri hadde opprettet abonnement.

Et par måneder seinere fikk Leonardsen ei regning på litt over 2000 kroner. Faren ringte og fikk ordnet opp med teleoperatøren.

Henla saken

- Men så, i juni, fikk jeg et inkassokrav på 555000 kroner fra Tele 2! Dette er et klart identitetstyveri. Jeg politianmeldte forholdet etter råd fra sikkerhetsansvarlig i Tele 2. Anmeldelsen ble også sendt til Oslo-politiet, men de henla saken rett etter at de fikk den, sier Leonardsen.

Flere har opplevd det samme som Leonardsen.

- Tellerskrittskriminalitet er et problem for alle teleoperatører. Flere og flere stjeler navnet til en annen person for å få tjenester de ikke har tenkt å betale for, sier Rolf Andersen, sikkerhetsansvarlig i Tele 2.

Nytt inkassovarsel

Ifølge Andersen har rutinene ved abonnementskjøp ikke vært gode nok. Andersen vil ikke avsløre metodene selskapet bruker for å oppdage svindelen.

Leonardsens inkassokrav på 555000 kroner ble slettet, men sist torsdag havnet et nytt inkassovarsel på 14000 kroner i postkassa igjen. Dette var fra Enitel.

- Dette slutter tydeligvis ikke. Jeg føler meg helt maktesløs, og politiet vil heller ikke ordne opp, sier en oppbrakt Leonardsen.

Det var Grønland politistasjon i Oslo som henla saken tidligere i sommer.

- Jeg vil ikke kommentere saken før jeg har gått dypere inn i den og sett på hvilke adresser som er sjekket her i Oslo, og hva som har skjedd, sier politifullmektig Tor Henning Knudsen til Dagbladet.

REGNINGSFLOM: Espen Leonardsen (20) har i løpet av det siste året fått reginger og inkassokrav for 570 000 kroner, Abonnementene er tegnet fra to adresser i Oslo. - Det føles som om politiet har alt annet å gjøre enn å hjelpe meg, sier Leonardsen.