SKUTT: Jemtland-saken ble først etterforsket som en forsvinning, og to blodspor og et mobilsvar var da svært sentrale. Snart skulle sporene lede politiet mot Jemtland-parets hus i øvre Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKUTT: Jemtland-saken ble først etterforsket som en forsvinning, og to blodspor og et mobilsvar var da svært sentrale. Snart skulle sporene lede politiet mot Jemtland-parets hus i øvre Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Jemtland-drapet

Mobilsporet skapte hodebry. Da svaret kom, slo politiet til mot Svein Jemtland

Først ti dager etter at sønnen (13) fortalte om krangling og et høyt smell, ble Svein Jemtland pågrepet. Nå forteller politiet hvorfor.

HAMAR (Dagbladet): Dag tre av rettssaken mot drapstiltalte Svein Jemtland (47) ble en rystende affære i Hedmarken tingrett.

Onsdag ble avhør av han og Janne Jemtlands da 13 år gamle sønn spilt av på video i rettssalen.

Det første av avhørene ble foretatt 2. januar, fire dager etter at Janne Jemtland ble skutt ved familiens bolig.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Hørte dundring og smell

Allerede da sitter han på barnehuset på Hamar og forteller hva han har opplevd. Svein Jemtland hadde to dager før - på nyttårsaften - formelt meldt kona savnet.

Ingen andre enn han visste hva som hadde skjedd med Janne Jemtland (36). Det mest konkrete sporet politiet hadde var at telefonen hennes hadde slått inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum 05.52 29. desember.

Sønnen forklarte i avhøret at han denne natta hjemme hørte krangling, dundring fra det som skal ha vært et fall i trappa og deretter et «høyt smell».

- Jeg var nervøs for at noen var alvorlig skadd, sier han i avhøret gjennomført i barnehuset på Hamar.

Fri mann

På denne tida er det ingen som vet at Janne Jemtland nesten to uker etterpå skal bli funnet død i Glomma og at mannen hennes skal bli pågrepet.

Mens ektemannen like etter drapet satte i gang en omfattende operasjon med å fjerne spor og deretter forsøkte å lure alle han kjente, ble Brumunddal snudd på hodet. Leteaksjonen var massiv, medietrykket enormt.

Svein Jemtland var fortsatt en fri mann, og politiet avviste daglig at noen var mistenkt i saken. Samtidig viser avhørene politiet har gjort med sønnen 2. januar at han har klare vitneobservasjoner om både høylytt krangling og smell. Først 12. januar ble ektemannen siktet for forsettlig drap.

Den brå vendingen

- Hvorfor går det ti dager før en pågripelse? spør Dagbladet statsadvokat Iris Storås.

- 2. januar har ektemannen akkurat meldt sin kone savnet. Politiets fokus da er å finne Janne Jemtland og få et bilde av hva som har skjedd. Vi leter etter henne, og kaller derfor sønnen til avhør, sier Storås til Dagbladet.

- Den informasjonen han gir blir en del av bevisbildet den gangen.

Det var først to dager etter sønnens avhør at Janne-saken tok en brå vending. 4. januar hadde Janne Jemtland vært borte i sju dager. Forsvinningssaken var plutselig blitt en kriminalsak.

- Allerede to dager seinere finner man blodspor én og dieselsøl. Man jobber da ut fra mange teorier, for eksempel om at hun kan ha blitt påkjørt. Politiet sikrer seg for å skaffe all mulig informasjon, forteller Storås.

6. januar ble det funnet nok et blodspor omkring halvannen kilometer unna det første. Politiet får inn hundrevis av tips i saken.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Hodebry

De to blodsporene i nærheten av Brumunddal sentrum er forenlige med der Janne Jemtlands mobil blir registrert sist. Sporene og innslaget på basestasjonen 05.52 framstår som et nærmest sikkert tegn på at Janne har beveget seg mot sentrum denne natta.

Det har hun imidlertid ikke gjort, i hvert fall ikke i live. Gjennombruddet kommer når politiet får de endelige svarene på hvor Janne Jemtlands mobil befant seg før 05.52 denne natta.

- Etter hvert får man svar på trafikkdataene, og særlig knyttet til hennes telefon. Trafikkdataene gjør at man kan konkludere med at hennes mobiltelefon har vært på bopel hele natta. Det blir ganske avgjørende, sier Storås til Dagbladet.

Rapporten om trafikkdataene skal ha blitt levert til politiet 12. januar. Samme dag ble det besluttet en såkalt tredjemannsransaking - ransaking av bolig til noen som ikke er siktet. Svein Jemtland var selv ute med en leiebil han hadde fått låne av politiet denne dagen.

Blodet i snøen

På dagen kjørte han sønnen til byen for å handle klær til et nyttårsball. Klokka 14.40 den 12. januar var han på Biltema og kjøpte tre liter bensin og søppelsekker. Deretter kjørte han ifølge sin egen forklaring til Stange i Hedmark og tente på plasten han skal ha brukt til å pakke inn liket av kona.

Selv om politiet da hadde vært på eiendommen hans flere ganger, er det denne dagen de gjør det avgjørende funnet. Bare tre timer etter bensinkjøpet blir han pågrepet.

- Man finner ganske raskt blod i snøen der oppe, og da blir han siktet for forsettlig drap, sier Storås om sakens gang.

På spørsmål om ikke varsellampene blinket etter sønnens første forklaring ti dager tidligere, svarer Storås:

- Her er det gjort mange vurderinger underveis. Det viser grundig politiarbeid.

- Kunne det styrket saken her i retten om dere pågrep ham tidligere?

- Det er vanskelig å gi et klart svar på det. Politiet låser seg ikke, man er opptatt av å finne ut hva som har skjedd, og hadde på det tidspunktet ikke nok informasjon til siktelse, sier statsadvokaten til Dagbladet.