- Mobilt bredbånd til hele Norge

Han har ansvaret for at du kan ringe over alt. Nå vil han sørge for at Norge får mobilbredbånd i verdensklasse.

SPENT PÅ FREKVENS:Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, er spent på hvordan de nye frekvensene blir fordelt mellom de ulike aktørene når det nye mobile bredbåndet skal bygges ut. FOTO: Erik Hattrem
SPENT PÅ FREKVENS:Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, er spent på hvordan de nye frekvensene blir fordelt mellom de ulike aktørene når det nye mobile bredbåndet skal bygges ut. FOTO: Erik HattremVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MØRE OG ROMSDAL (Dagbladet): På taket av Bjørn Amundsens BMW X5 lyser et skilt hvor det står «Dekningsmåling». Innsida av bilen er pakket full av teknologi og et ukjent antall meter med ledninger.

- Jeg har ansvaret for mobildekningen i Norge og denne bilen er mitt viktigste verktøy, forteller Amundsen.

Ivrig kunde I 1993 jobbet han som salgsdirektør for et IT-firma og ble valgt ut sammen med 99 andre til å teste Telenors nye GSM-nett. Kort fortalt var Amundsen så ivrig i oppgaven at Telenor lokket ham inn i det som til slutt ble hans nåværende jobb: Dekningsdirektør for mobilnettet.

Dagbladet var nylig med på en rutinekontroll i Møre og Romsdal. Grytidlig på morgenen forlot vi Molde og kjørte nordover til Kristiansund.

- Mobilnettet er ekstremt viktig for rikets sikkerhet, forteller Amundsen og skisserer hva en hel region var utsatt for under orkanen «Dagmar» som traff Vestlandet sist jul.

Han forteller at selv om basestasjonene hadde hatt nok reservestrøm, ville mobilnettet likevel vært ubrukelig.

- Strøm til sambandslinjene mellom basestasjonene må også være på plass, sier han samtidig som han styrer bilen og leser av signalstyrken på tre forskjellige telefoner montert på dashbordet. De viser dekningen for både Telenor og konkurrentene.

Forberedt på nye kriser I disse dager handler det mye om å styrke beredskapen i mobilnettet. Nå bygges stadig flere nye basestasjoner og flere får 3G der det har vært GSM før. De aller fleste får batteribackup, men diesel aggregater hører med til sjeldenheten.

- Vi kan ikke ha slike aggregater med mangfoldig hundre liter diesel stående på hver fjelltopp, understreker dekningsdirektøren.

Siden rikets sikkerhet er svært avhengig av at mobiltelefonnettet virker, er Amundsen på reise 200 dager i året. Et av hans fremste verktøy for å gjøre jobben på lettest mulig måte, er gode geografikunnskaper.

- Samme hvem som ringer meg og vil snakke om mobiltelefoni i sitt lokalområde, så skal jeg vite hvilke områder de prater om, sier han.

Geografikunnskapene blir desto mer viktige når det er Amundsen som sitter med strategien og ansvaret for dekningen av landets mobilnett.

Både slik det ser ut i dag - og åra framover.

I BILENS INDRE: Befinner Bjørn Amundsens måleutstyr seg. - Dette er målebokser som sjekker tale, dekning, kvalitet og datahastighet både for Telenor selv og våre konkurrenter, sier han. (Klikk på bildet for større versjon) FOTO: Erik Hattrem
I BILENS INDRE: Befinner Bjørn Amundsens måleutstyr seg. - Dette er målebokser som sjekker tale, dekning, kvalitet og datahastighet både for Telenor selv og våre konkurrenter, sier han. (Klikk på bildet for større versjon) FOTO: Erik Hattrem Vis mer

- Beslutningen om hvor i Norge mobilnettet skal bygges, gjøres ikke bare av meg alene men et større team jeg er en del av. Ansvaret er mitt uansett. Hvordan det gjøres legger jeg mer derimot ikke så ofte bort i, sier han og legger til at også Telenors konkurrenter får tilgang til å plassere sitt senderutstyr på stasjonene Telenor bygger.

- Men dekningen i Telenors mobilnett, er helt og holdent mitt ansvar, slår han fast.

Bredbånd via mobil Neste store utfordring blir å bygge ut nettet for mobilt bredbånd til hele landet. De gamle frekvensene hvor det for inntil få år siden ble sendt fjernsyn, skal nå transportere mobil datakommunikasjon i høy hastighet.

Amundsen håper politikerne forstår hvor viktig det er at fordelingen av frekvenser blir gjort på rett måte.

- Frekvensene bør lyses ut og fordeles på en måte som gjør at alle i Norge kan få tilgang på det nye mobilbredbåndet. Det vil for Telenors del bety at vi må få nok frekvenser til å kunne bygge ut både dekning og kapasitet, sier han.

Om utlysningen av frekvenser skjer før sommeren, kan utbyggingen av selve dekningen gjøres før fem år er gått.

- Mobilt bredbånd vil bli en direkte konkurrent til det etablerte bredbåndet som i dag har kontaktpunkt i veggen i de tusen hjem, sier Amundsen.

Datatrafikken i det norske mobilnettet mer enn tidobles for hvert år som går.

- Målet er å utføre dekningskontroll i alle landets 429 kommuner hvert fjerde år. Hvert år gjennomfører jeg to-tre store landstester. Det er ikke mange plasser i Norge jeg ikke har vært med min dekningsbil, avslutter han Som har besøkt alle landets kommuner flere ganger.

LANDET RUNDT: Kan du observere Bjørn Amundsens spesielle BMW X5. Her er den parkert under dekningskontroll ved Atlanterhavsveien.  FOTO: Erik Hattrem
LANDET RUNDT: Kan du observere Bjørn Amundsens spesielle BMW X5. Her er den parkert under dekningskontroll ved Atlanterhavsveien. FOTO: Erik Hattrem Vis mer