Mobiltelefon årsak til flystyrt?

KRISTIANSAND (Dagbladet): En mobiltelefon er heteste forklaring på hvorfor et passasjerfly for ett år siden styrtet og drepte ti personer i Sveits. Også norske flyselskap har hatt uforklarlige instrumentutslag som kan skyldes forstyrrelser fra mobiltelefoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så seint som forrige måned måtte to Widerøe-flyginger avbrytes fordi påslåtte mobiltelefoner utløste røykvarslerne i lasterommet. Widerøe har og opplevd at en liten gutt med et Nintendo-spill fikk flyinstrumentene til å oppføre seg unormalt.

- Mobiltelefoner kan være en sikkerhetsrisiko i alle flytyper. Det virker som allmennheten ennå ikke har forstått risikoen, sier direktøren for kvalitet og sikkerhet i Widerøe, Per-Helge Røbekk.

Han er også styremedlem i Flight Safety Foundation, det internasjonalt ledende organet for flysikkerhet.

Fløy rett ned

Trass i totalforbudet mot å ha mobiltelefonen påslått i lufta, syndes det mye. Dette slurvet kan bli snudd på hodet hvis det viser seg at det var en mobiltelefon som fikk Crossairs tomotors Saab 340B Skyliner på rute LX498 mellom Zürich og Dresden til å dundre i bakken.

Crossair brukte samme flytype på den daværende flyruta mellom Gardermoen og Zürich.

Om kvelden 10. januar i fjor, få minutter etter avgang, la det ni år gamle svenskproduserte flyet seg over i en krapp sving og styrtet rett i bakken. Sveitsiske luftfartsmyndigheter er i full gang med å undersøke om det var en mobiltelefon som fikk instrumentene til å fuske.

- Vi har ikke fullstendig kontroll på hva en mobiltelefon kan gjøre, sier informasjonsmedarbeider Magnus Petterson hos flyfabrikanten Saab Aircraft AB.

Jean Overney, som leder den sveitsiske flyhavarikommisjonen, sier at rapporten om flyulykken ikke kommer før etter sommeren. Blant annet skal mobiloperatørene undersøke om noen av passasjerene snakket i telefonen eller mottok tekstmeldinger like før flyet styrtet.

Sterke mistanker

- Piloter i Braathens har også en rekke ganger opplevd at instrumentene plutselig har oppført seg uforklarlig, opplyser informasjonsdirektør Frode Geitvik.

- Vi har sterke mistanker til mobiltelefoner, uten at vi i ettertid har klart å rekonstruere eller dokumentere at mobiltelefoner har hatt skylden, sier han.

SAS har hatt flere tilfeller av forstyrrelser på instrumentene der mobiltelefoner er den mistenkte synderen.

- Vi har imidlertid ikke registrert noen avvik der vi med sikkerhet kan si at mobiltelefoner har forårsaket forstyrrelsene, sier informasjonskonsulent Trine Løvberg.

  • I fjor fikk en kranglete 30-åring fra Molde 7000 kroner i bot for å ha snakket i mobiltelefonen på et Braathens-fly. I England fikk en mann to års fengsel fordi han satte medpassasjerenes liv i fare da han nektet å skru av mobilen.
ULYKKESFLY: Sveitsiske myndigheter mistenker at en mobiltelefon var årsaken til at et Crossair-fly styrtet rett i bakken få minutter etter avgang fra Zürich den 10. januar i fjor.Foto: SCANPIX