Mobiltelefon gir høyere blodtrykk

Mange har hevdet det, og nå er det bevist: Bruk av mobiltelefon kan gi helseskader. Strålingen fra mobiltelefoner kan gi vesentlig høyere blodtrykk, og det øker risikoen for hjertesykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tyske forskerne presenterte det oppsiktsvekkende resultatet i siste utgave av det britiske legetidsskriftet The Lancet. Dr. Stephan Braune ved den neurologiske klinikken ved universitetet i Freiburg hevder at selv liten eksponering for stråling fra mobiltelefon kan gi helseskader.

Blindtest

Forskerne festet mobiltelefoner på den høyre siden av hodet til ti unge forsøkspersoner. Braun og de andre forskerne aktiverte telefonene med fjernkontroll i forskjellige intervaller. Forsøkspersonene fikk målt hjertefunksjonene og blodtrykk, mens de enten lå eller stod oppreist. Lyden på telefonene var slått av, slik at ingen av personene visste når de var utsatt for mobil-stråling.

Entydige resultater

Forsøkene viste at elektromagnetiske radiobølger (EMF) ga høyere blodtrykk hos forsøkspersonene. I sin rapport hevder forskerne at EMF fører til at arteriene trekker seg sammen, og at blodtrykket derfor øker. Nettopp høyt blodtrykk øker faren for hjertesykdommer og slag.

Mange har fryktet at mobilbruk kan være farlig, men dette er første gang det er ført bevis for at de tidligere jappe-bamsene virkelig utgjør en helsefare.

FARLIG: Forskere hevder at selv liten eksponering for stråling fra mobiltelefon kan gi helseskader.