Mobiltelefonen ikke trygg som nødtelefon

Ni av ti nordmenn har mobiltelefon, og de fleste tar den med seg på påsketuren. Men vær klar over at mobilen ikke alltid virker som nødtelefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I noen fjellområder, spesielt i nasjonalparkene, er det dårlig dekning. Derfor kan du ikke alltid være trygg på at mobilen kan brukes som nødtelefon, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektro- og elektronikkbransjen (EE-bransjen).

Han opplyser at mens det er rundt 99 prosent dekning der folk bor fast, er det bare mellom 80 og 85 prosent dekning for landet som helhet.

«Huller» i dekningen

- Nå er det god mobildekning stort sett over hele landet, også der det er stor samling av fritidsboliger. Men det er «huller» noen steder, spesielt i nasjonalparkene og i fjellområder der det ikke er fastboende. Derfor er det viktig at du ikke betrakter mobiltelefonen som en nødtelefon du kan være sikker på å nå fram med overalt, sier Andersen.

Han råder folk til alltid å ta med telefonen på tur og gjerne ha den avslått for å være i fred.

- Hvis du må ringe og mangler dekning, kan du prøve å søke høyere opp i terrenget. Der kan mobiltelefonen kanskje finne dekning. Hvis dekningen er svak og variabel, kan du prøve med en tekstmelding (SMS). Tekstmeldingen kan

Nedsatt kapasitet

Hvis det blir kaldt i påskefjellet, kan batteriet til mobilen raskt tappes. Andersens råd er derfor at mobilen oppbevares varmt under ytterklærne. Et fulladet reservebatteri er heller ikke dumt å ha med i sekken.

Å ta med seg en kald telefon inn i ei varm hytte kan føre til kondens i telefonen. Da er det lurt å vente med å bruke den til den har stabilisert seg og fuktigheten har forsvunnet.

(NTB)