Mobiltelefonen kan gi demens

Mikrobølgefeltene som omgir mobiltelefonen fører til lekkasjer i hjernen, hevder svenske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppsiktsvekkende resultatene stammer fra Universtietet i Lund. I lengre tid har forskerne utsatt rotter for mikrobølgestråling. Denne strålingen fører til lekkasjer i hjernesubstansen. Blodproteinet albumin lekker fra blodkarene inn i hjernevevet og lager flekker på hjernen.

- Lekkasjene kan føre til at hjernecellene i området dør for tidlig. Det kan igjen føre til demenssykdommer på lang sikt, sier Bertil Persson, professor i medisinsk radiofysikk ved Universitetet i Lund til Aftonbladet.

Mulig helsefare

Forskerne vet for lite til å si noe sikkert om hvilke skader mobiltelefon-bruk vil føre til på sikt, men det at skader i hjernen faktisk oppstår er et kraftig varsku.

- Vi kan lese av resultatene at mobiltelefoni er mistenkt helsefarlig, sier Persson. En sykdom som alzheimer kan kanskje oppstå etter ti år, sier han.

Man har tidligere forsket på sammenhengen mellom mobiltelefoni og hjernekreft, men så langt er ingenting bevist. Persson mener forskningsresultatene viser behovet for mer forskning på området.

- Bruken av mobiltelefoner hatt en eksplosjonsartet vekst i løpet av de siste årene. Men vi vet fortsatt ikke hvilken effekt det har på hjernen. Det må vi ta på alvor, sier Persson.