Mobiltelefoner gir hodepine

En ny stor helseundersøkelse avslører at hyppig bruk av mobiltelefon gir hodepine og trøtthet. Forskerne vet ennå ikke hvorfor mobiltelefoner kan gi helseplager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Digitale GSM-telefoner gir ikke flere helseplager enn analoge NMT900-telefoner, slik en del eksperter har trodd. Men de som bruker mobiltelefonen mye, opplever oftere hodepine og trøtthet enn de som bruker den lite.

Blant nordmenn som bruker mobiltelefon i jobben, rapporterer 13 prosent at de har hodepine mer enn én gang i uken. 17 prosent mener de er uvanlig trøtte flere ganger i uken. Men det er ikke sikkert at disse plagene skyldes bruk av mobiltelefon.

Ukjent årsak

- Vi er usikre på årsaken til dette. Noen av de spurte fortalte at de får vondt i nakke og skulder av å bruke mobiltelefonen, og slike plager kan muligens gi hodepine og trøtthet. Vi vet heller ikke nok til å si noe om sikkert om varme fra telefonen eller de radiofrekvente feltene kan gi helseplager, sier biofysiker og forsker Gunnhild Oftedal ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

- Dessuten hadde jo folk vondt i hodet og var uvanlig trøtte før vi fikk mobiltelefoner også, påpeker hun.

Oftedal er prosjektleder for den norske delen studien som er gjennomført i regi av SINTEF Unimed i Trondheim og Arbetslivsinstitutet i Umeå i Sverige. Spørreskjema ble sendt til 5.000 norske og rundt 12.000 svenske brukere av mobiltelefon i jobbsammenheng.

Normenn snakker mer

Nordmennene bruker mobiltelefonen oftere og snakker lenger enn svenskene. 64 prosent av de norske brukerne benytter mobiltelefonen mer enn fire ganger om dagen, mens 54 prosent av svenskene gjør det.

40 prosent av de norske brukerne snakker i mobiltelefonen 15-60 minutter per dag, og 15 prosent snakker mer enn 60 minutter. For svenskene er tallene henholdsvis 34 prosent og 10 prosent.

Det er de yngste brukerne som oftest rapporterer om helseproblemer, og nordmennene rapporterte gjennomgående om flere plager enn svenskene.

- Dette kan til dels skyldes at nordmennene bruker mobiltelefon mer. Det er heller ikke avklart om de som bruker telefonen ofte overrapporterer helseplager fordi de frykter skadelige virkninger, sier Oftedal.

Varmefølelse

Utgangspunktet for undersøkelsen var en teori om at digitale GSM-telefoner ga flere helseplager enn analoge NMT900-telefoner. Dette viser seg altså ikke å stemme. Derimot opplevde NMT900-brukerne oftere enn GSM-brukerne varmefølelse på og bak øret. Det er den eneste forskjellen mellom telefonene.

- Denne varmefølelsen er helt ufarlig i seg selv. Varmeeffekten kommer fordi mobiltelefonen er varm. NMT900-telefonene som sender ut uavbrutte signaler, blir oftere varme enn GSM-telefonene, konstaterer Oftedal.

(NTB)

HELSEPLAGER: Hyppig bruk av mobiltelefoner kan gi deg hodepine og trøtthet, viser en ny svensk-norsk undersøkelse.