Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mobiltyvene knekker koden

Da politiet og mobilselskapene startet registrering, svartelisting og sperring av kodene i stjålne mobiltelefoner, gikk antallet tyverier kraftig ned. Nå har kjeltringene funnet en måte å knekke koden på, så telefonene likevel kan brukes og omsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har vi ventet på. Kriminelle er ressurssterke. Stjålne telefoner er i utgangspunktet ubrukelige, men ved hjelp av beskrivelser som ligger ute på Internett kan de lett få åpnet den igjen, sier spesialmedarbeider Roger Finstad ved Majorstua politistasjon i Oslo.

- Hittil kjenner vi ingen tilfeller av dette i Norge, men fra England har jeg fått rapporter om at slikt har skjedd, sier Finstad. Daglig sperres 140 mobiltelefoner i Norge etter tjuveri.

For to år siden satte Finstad og kolleger i gang et prosjekt som skulle kartlegge og få ned vinningskriminaliteten på Oslos vestkant. Den mest populære gjenstanden for tyvene var uten tvil mobiltelefonen.

Populært med dyre telefoner

Mange bilinnbrudd ble foretatt bare fordi gjerningsmannen ville stjele mobiltelefonen i kupeen. Antall ran og lommetjuverier steg i området. Også her var mobiltelefonen ofte motivet.

- Vi oppnådde en halvering av mobiltjuverier i Oslo vest da vi innførte systematisk sperring. Jeg tror fortsatt dette vil fungere bra, for de kriminelle vil ikke gidde å knekke kodene på en billigtelefon. De attraktive flaggskipmodellene kan det derimot tenkes at noen vil forsøke å knekke med tanke på videresalg, sier Finstad.

Han understreker at modifisering av mobiltelefoner på denne måten er en kriminell handling.

- Det blir det samme som å tukle med rammenummeret på en sykkel eller chassisnummeret på en bil. Du endrer produktets identitet, og det er helt klart ulovlig.

Program på nettet

Nettstedet digitoday beskriver i en artikkel detaljert hvordan tyvene går fram.

Hver telefon har et såkalt IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identifier), i tillegg til koden som ligger i SIM-kortet du fikk av mobilleverandøren din da du opprettet abonnementet. Ved å koble telefonen til en datamaskin med en kabel kan den tildeles ny identitet, og ny kode.

Programvare som ordner dette, finnes tilgjengelig på Internett.

- I England var det et tilfelle der mange telefoner ble gitt samme identitet. Da politiet sperret en av de stjålne telefonene, sperret de også de andre. Gjerningsmennene fikk derfor store problemer med «kundene» sine, sier Roger Finstad.