Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møbler flyttet seg 30 cm i kraftigste jordskjelv på åtte år

Næringsbygg i Longyearbyen evakuert.

 KRAFTIGSTE SIDEN 2008:  Senteret for tirsdagens jordskjelv markert med rød ring i Storfjorden ved Edgeøya. Longyearbyen ligger 126 kilometer sør/sørøst. Grafikk: Norsar.
KRAFTIGSTE SIDEN 2008: Senteret for tirsdagens jordskjelv markert med rød ring i Storfjorden ved Edgeøya. Longyearbyen ligger 126 kilometer sør/sørøst. Grafikk: Norsar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innbyggerne i Longyearbyen må være forberedt på en urolig kveld og natt med etterskjelv etter det kraftigste jordskjelvet som er registrert på Svalbard på åtte år.

I 2008 ble et skjelv målt til 6,2 i havet 140 kilometer fra Longyearbyen.

Klokka 12.32 registrerte jordskjelvobservatoriet Norsar et skjelv til 5,3 i samme retning og avstand - 126 kilometer sør/sørøst for Longyearbyen, om lag 10 kilometer under havbunnen i Storfjorden ved Edgeøya.

Svalbardposten registrerte bevegelser inne i sine kontorer, og en innbygger avisa har snakket med sier at stoler flyttet seg 20 - 30 centimeter i hans leilighet.

Alle som var på jobb i Næringsbygget i Longyearbyen ble evakuert en periode midt på dagen i dag. Der merket de to skjelv med et halvt minutts mellomrom.

Gammelt kart
Samtidig minner ledelsen ved Norsar om at gjeldende norske jordsskjelvkart er mer enn 15 år gammelt - og at det er et skrikende behov for oppdatering av en ny kartlegging av hvor jordskjelv rammer - og hvordan det rammer - i norske territorier.

- Vi har et klart inntrykk av at det har vært hyppigere skjelv lenger nord og i havområdene rundt Svalbard de siste årene, sier adm. direktør Anne Lycke i Norsar til Dagbladet.

Seinest i påsken var det et skjelv til 4,0 i Finland, som flere merket øst i Finnmark.

 - En slik jobb vil kreve minst to fagfolk i halvannet år pluss tekniske kostnader, kanskje sju-åtte millioner kroner for å få lagd et oppdatert kart. Så dette er i allefall en påminnelse til Direktoratet for samfunnssikkerhet, oljebransjen, bygningsbransjen og jernbaneutbyggere om at det er på tide å komme i gang med et spleise-lag, sier Norsar-sjefen.

Hele Norges coronakart