Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mobutus sønn bak belgisk sex-liga

PARIS (Dagbladet): Belgisk politi etterlyser sønn av avdøde president Mobutu Sese Seko. Han er mistenkt for å ha drevet omfattende hallikvirksomhet i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

N'Dolo Kongulu Mobutu og tre andre lokket unge jenter fra Za(ire ved å love dem flotte jobber ved Paris' fasjonable kabareter. De fikk aldri se Champs-Élysées, men mange triste hotellrom i Belgia.

Etterforskerne stiller stadig store spørsmål ved Mobutu-klanens enorme formue. Men eks-diktatorens sønner holder hodet kaldt. N'Dolo Kongulu Mobutu har ikke tenkt å melde seg for poilitiet i en halliksak. Han har aldri svart på innkallelsene fra belgisk politi.

Politiet i Brussel har holdt på med saken siden 1993, skriver avisa Le Journal du Dimanche. Da pågrep de flere prostituerte fra Zaore som villig oppga hvem de jobbet for. Mobutu junior og tre medskyldige hadde lokket dem fra hjemlandet.

Hotellhorer

De ble innlosjert på hoteller i Brussel og tvunget til å prostituere seg for presidentsønn Mobutus bande. Jentene fikk bare beholde småpenger, og måtte gi 70 prosent av inntektene til hallikgjengen.

Flere hundre unge kvinner skal ha vært importert slik til Belgia. Kontraktene deres, som gjorde det mulig å oppnå visum, var skrevet på papirer fra N'Dolo Kongulu Mobutus selskap Yoshad Promotions.

Jentene fløy gratis med flyselskapet Air Zaore. Korrupsjonen var utbredt i Mobutus Zaore. Belgisk politi kaller den «Z- connection». 500 personer jobbet rundt den en gang så mektige diktatoren i en ren mafia, med stråselskaper, falske regninger, svartebørs, falske kredittkort og svindel i stor stil.

Advart

N'Dolo Kongulu Mobutu fikk varsel om å komme seg vekk i tide, ifølge den franske avisa av en korrupt funksjonær i belgisk UD. Hvis det da ikke var belgiske myndigheter som ville unngå en skandale mens Mobutu ennå satt ved makten.

Sønnen flyktet til Sør-Afrika i 1993 og vil neppe bli utlevert for denne saken som igjen er kommet i søkelyset etter etterforskernes nitide arbeid.

PAPPAGUTT:</B> Kongulu Mobutu, her med automatgeværet skuddklart, deltok i en av farens siste operasjoner da han avsatte Kongos sivile statsminister i april i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!