Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Modellen» utnevnt som ny spion-sjef i Israel. Sammen­liknes med James Bond

Får æren for å ha stoppet Irans atomprogram.

TAR OVER: Yossi Cohen er utnevnt til ny sjef for Mossad etter at Tamir Pardo går av i januar. Han har da sittet i fem år. Cohen har lang erfaring, og skal være statsminister Benjamin Netanyahus utvalgte mann. Foto: Ziv Koren/Polaris/NTB Scanpix
TAR OVER: Yossi Cohen er utnevnt til ny sjef for Mossad etter at Tamir Pardo går av i januar. Han har da sittet i fem år. Cohen har lang erfaring, og skal være statsminister Benjamin Netanyahus utvalgte mann. Foto: Ziv Koren/Polaris/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israel har utnevnt Yossi Cohen til ny leder for etterretningstjenesten Mossad etter at den nåværende sjefen Tamir Pardo går av i januar.

Utnevnelsen av 54-åringen, som går under tilnavnet «Modellen», har fått israelske og utenlandske aviser til å trekke fram sammenlikninger med karakterer i bøkene til både Iam Fleming og John le Carré.

Cohen har nemlig en lang historie innenfor den israelske etterretningen, og får æren for å gjentatte ganger ha satt en stopper for og forsinket Irans atomprogram.

Lang erfaring I motsetning til de fleste andre utnevnelser innenfor etterretningen, er det ene og alene opp til statsminister Benjamin Netanyahu hvem som skal bli Mossad-sjef.

Selv sier Netanyahu ifølge Times of Israel at Cohen har alle kvalifikasjonene som kreves.

- Yossi Cohen har store mengder erfaring, og bedriftene hans har bevist at han har evner innenfor en rekke ulike områder. Han er en god og profesjonell leder, noe som er essensielt for å styre en slik organisasjon.

Cohen selv ser fram til å begynne i jobben, og sender takk til Netanyahhu.

NY SJEF: Yossi Cohen tar over som sjef for etterretningstjenesten Mossad i januar. Foto: EPA/OMER MESSINGER/NTB Scanpix
NY SJEF: Yossi Cohen tar over som sjef for etterretningstjenesten Mossad i januar. Foto: EPA/OMER MESSINGER/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil takke statsministeren for tilliten han viser meg. Oppgaven er både stor og viktig. Det er spennende, sier han.

Drama Ifølge Newsweek skal Cohen ha fått jobben på bekostning av to andre kandidater som var med til siste intervjurunde.

Disse er Ram Ren-Barak som leder etterretningsdepartementet og den nåværende visesjefen i Mossad som bare kalles «N» da identiteten til vedkommende er hemmeligholdt.

Utnevnelsen skal også ha bragt med seg et snev av dramatikk, da en av de to andre kandidatene skal ha blitt opprørt da han ikke fikk jobben.

Firebarnsfaren Cohen har vært en del av Mossad siden 1983 da han ble rekruttert. Han har tidligere uttalt at Mossad ikke var et karrierevalg han hadde sett for seg på forhånd, men at han ikke angrer i ettertid.

Diplomatiske ferdigheter Den britiske avisa Independent skriver at Cohen har en høy stjerne i den israelske administrasjonen, først og fremst fordi han flere ganger har stukket kjepper i hjulene på det iranske atomprogrammet.

De viser til avisa Yediot Ahronot som skriver at dersom det er slik at iranske forskere har blitt snikmyrdet og datavirus har blitt plantet, har Cohen og hans agenter vært veldig delaktige.

Som sikkerhetsrådgiver til Netanyahu får han også æren for å ha opprettholdt og pleiet den diplomatiske kontakten med USAs president Barack Obama. Denne var spesielt anstrengt etter den israelske statsministerens tale til kongressen i vår. Talen som var ment å velte atomforhandlingene med Iran.

- Aggressiv linje Newsweek har snakket med Uri Dromi, som var talsmann for regjeringen i perioden 1992 til 1996. Han sier at lederen for Mossad i ytterste konsekvens må være villig til å ofre menneskeliv for å bevare staten Israels sikkerhet.

FORGJENGER: Tamir Pardo går av som Mossad-sjef i januar. Foto: AP Photo/Eli Dassa/NTB Scanpix
FORGJENGER: Tamir Pardo går av som Mossad-sjef i januar. Foto: AP Photo/Eli Dassa/NTB Scanpix Vis mer

- Han har lang erfaring og besitter både kunnskap og ferdigheter som vil hjelpe ham i å lykkes i jobben, sier Dromi.

Han tror også det faktum at han har klart å sikre seg Netanyahus tillit, var en viktig faktor når det kom til utnevnelsen.

- Det er foreløpig uklart hvordan han kommer til å skille seg fra sin forgjenger annet enn utseendemessig, sier Dromi, og viser til Cohens eksklusive dresser og tilnavnet «Modellen».

- Men i utgangspunktet tror jeg han er mer tilbøyelig til å velge en aggressiv linje overfor Iran enn sine forgjengere. Tiden vil vise.

Mossad Mossad ble opprettet i 1949, da kjent som «Sentralinstituttet for koordinering» under statsminister David Ben-Gurion. Dette for å ha en enhet som kunne koordinere de forskjellige sikkerhetstjenestene.

Mossad er en sivil etterretningstjeneste som ikke opererer med en tradisjonell militær rangordning. Likevel er det slik at mange som arbeider der har militær erfaring, og er offiserer i den israelske hæren.

I tillegg til å drive innsamling av etterretning og koordinering av de ulike tjenestene, er det kjent at Mossad har gjennomført både kidnappinger og attentat - også utenfor Israels grenser.

UTVALGT: Statsminister Benjamin Netanyahu sies å ha tatt avgjørelsen om Cohens utnevnelse på egenhånd. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/NTB Scanpix
UTVALGT: Statsminister Benjamin Netanyahu sies å ha tatt avgjørelsen om Cohens utnevnelse på egenhånd. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/NTB Scanpix Vis mer

Et eksempel på det er drapet på den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973 - noe den daværende Mossad-sjefen Mike Harari siden har beskrevet som sin største profesjonelle tabbe.

Den 21. juli 1973  Bouchiki på vei hjem fra kino da han ble skutt av israelske agenter. Sju agenter fra den israelske etterretningstjenesten mente de hadde gjenkjent Bouchiki som Ali Salame, en palestiner som var mistenkt for å stå bak drapene på israelske atleter under OL i München i 1972.

Mossad-sjefen mener hele operasjonen var en tabbe, blant annet fordi de valgte ut agenter som kunne norsk, men som fortsatt var under opplæring.

Dobbel tabbe - Vi gjorde en dobbel tabbe på Lillehammer. For det første var det en feilidentifikasjon. Dernest var det en feil i tilbaketrekkingen. I stedet for å kaste nøklene til leiebilen, leverte de dem tilbake. 

Norsk politi ventet ved leiekontoret, sa den tidligere sjefen for Mossad i et intervju med den israelske avisa Yedioth Ahronoth.

Drapet førte til en krise i forholdet mellom Norge og Israel, og flere av agentene ble idømt fengselsstraffer i Norge. Påtalemyndighetens håndtering av saken fikk massiv kritikk for hemmelighold, og etterforskningen er flere ganger gjenopptatt og gjennomgått.

De står også bak kidnappingen av den tidligere SS-offiseren Adolf Eichmann i Argentina. Han ble bragt tilbake til Israel for rettergang der, og senere henrettet for sine forbrytelser under andre verdenskrig.

VAR IKKE OL-TERRORIST I MUNCHEN I 1972: Marokkanske Ahmed Bouchiki (bildet) var ikke den mannen Mossad egentlig var på jakt etter, innrømmer nå tidligere Mossad-sjef Mike Harari i et intervju. Foto: Dagbladet.
VAR IKKE OL-TERRORIST I MUNCHEN I 1972: Marokkanske Ahmed Bouchiki (bildet) var ikke den mannen Mossad egentlig var på jakt etter, innrømmer nå tidligere Mossad-sjef Mike Harari i et intervju. Foto: Dagbladet. Vis mer
HENRETTET: Adolf Eichmann ble kidnappet av Mossad-agenter i Argentina, bragt tilbake til Israel og senere henrettet for sine krigsforbrytelser under andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix
HENRETTET: Adolf Eichmann ble kidnappet av Mossad-agenter i Argentina, bragt tilbake til Israel og senere henrettet for sine krigsforbrytelser under andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media