Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Modelljakt på norske småjenter

Amerikanske modelljegere leter etter norske småjenter. I mai vil rundt 500 norske jenter ned til 12 år konkurrere om en treårs modellkontrakt i USA. Norsk modellbransje er sjokkert, og barneombud Trond Waage fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungjentebladet Vi og gutta tar steget sammen med den amerikanske modell- og talentskolen John Robert Powers. Andre helga i mai skal det være modellkonferanse i Oslo, og jenter helt ned til 12 år kan skaffe seg en treårs modellkontrakt.

- Norske og skandinaviske modeller er svært populære i USA, og er ønsket av John Robert Powers, sier prosjektansvarlig Tore Åsheim i Vi og gutta.

- Det kommer representanter fra det amerikanske byrået til Oslo for å plukke ut modeller til catwalk, TV-reklame og motefotografering, men er de under 18 år, må de ha godkjennelse av foreldrene dersom de vinner USA-tur, forteller Åsheim.

Ungpikebladet er det norske talerøret for modellarrangementet i Norge. Åsheim regner med at rundt 500 unge håpefulle jenter mellom 12 og 20 år møter opp, hvorav 11 unge jenter vinner en tur til USA.

En heldig vinner får modellkontrakt på tre år, mens inntil ti stykker får en ukes opphold i New York, der en kan knytte kontakter med modellbyråer, fotografer og agenter.

Ingen oppfølging

Modellpappa Pål Vassbotten i Heartbreak Modellagentur har selv brukt unge modeller, men er likevel kritisk til å sende 12- 13 år gamle, uerfarne jenter til det store utland.

- John Robert Powers har holdt på lenge, og er svært seriøs, men jeg er redd det vil bli tøft for disse uerfarne jentene. Når modeller drar til utlandet, trenger de noen til å ta ansvar for seg og noen til å følge dem opp, understreker Vassbotten, og får full støtte av Eivor Øvrebø i Team models.

- Det er jo er galskap, sier Øvrebø.

- Grotesk

- Bare det å bruke 12-åringer til å vise voksenklær er jo grotesk. Det er helt forkastelig, sier tidligere modell Anne Wilthagen Rustad.

- En 12-åring har ingen ting i en slik absurd voksenverden å gjøre, sier Anne, som jobbet til sammen fire år i Paris og New York.

Ansvarlig redaktør i kvinnebladene Henne og KK, Ellen Arnstad, er også rystet over utviklingen i modellbransjen. Hun vil ikke være med på å presse pur unge jenter inn i modellbransjen, og har derfor satt en fysisk aldersgrense i bladene sine.

- Å slippe en 12-åring inn i en slik voksenverden er etisk uansvarlig. Barn skal leve i en barneverden, ikke i en beintøff modellverden, sier Ellen Arnstad. - Jeg ville aldri vært samarbeidspartner i en slik konkurranse, legger Arnstad til.

- Modellbransjen er kynisk spekulativ, og flytter stadig grensene helt til det ytterste, sier barneombud Trond Waage.

- Denne bransjen bør være forbeholdt voksne som kan ta vare på seg selv, ikke ukritiske, uerfarne småjenter.